Лізинг стає запорукою зростання інвестицій в економіку – підсумки діяльності лізингодавців за 2012 рік

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» та Нацкомфінпослуг підбили підсумки діяльності ринку лізингу за 2012 рік.

Після стрибка активності лізингового ринку в минулому році у 2,5 рази, зростання на 30% у 2012 р. виглядає досить скромним. Динаміка попереднього періоду в значній мірі пояснюється низькою порівняльною базою та врегулюванням проблем оподаткування лізингової діяльності у оновленим Податковим кодексом.

Нинішній же приріст фінансування економіки – з 11,3 млрд.грн. до 14,7 млрд.грн. – свідчить про зростання активності лізингодавців. Особливо переконливо ця динаміка виглядає на тлі макропоказників держави – річний індекс ВВП склав лише +0,2%, зростання обсягу інвестицій у поточних цінах – 10,7%.

 

Загальний рівень проникнення лізингу у загальний обсяг капітальних вкладень суттєво зріс та становить близько 3,3% (для порівняння, у 2009 р. цей показник був на рівні 1%).
Тут також слід зазначити, що середнє значення проникнення лізингу для країн Європейського Союзу – 12,5%, Росія – 28% , що свідчить про величезний потенціал лізингу в Україні.


 

Максимальний приріст фінансування в грошовому вимірі досягнутий українськими лізингодавцями у транспортній галузі. Обсяг угод склав 8,8 млрд. грн. (+47% до 2011 р.). Як і в попередні роки, рівень проникнення лізингу в цій галузі в Україні є одним з найбільших, за підсумками 2012 року він перевищив 15%.

Найбільш яскравою виглядає динаміка активності лізингових компаній у сфері фінансування сільськогосподарської галузі. Обсяг укладених лізингових угод склав близько 4,3 млрд.грн. (зростання до попереднього року більш ніж вдвічі). Рівень проникнення лізингу у галузі сягнув 16%.

 

Натомість, вже кілька років поспіль зменшується активність лізингодавців у будівельній галузі. Попри значний приріст інвестицій у будівництво, вартість укладених угод лізингу у 2012 році не змінилася. Частка будівельної галузі в загальних обсягах укладених угод знизилася до незначних 5%. Рівень проникнення лізингу впав до 0,3%.

Найбільш популярними видами обладнання для лізингодавців та їх клієнтів лишаються транспортні засоби, причому їхня частка в портфелях лізингових компаній зросла до рекордних 59%.

Друге місце посідає сільськогосподарська техніка з часткою близько 15%

Відбулися зміни у джерелах фінансування лізингових операцій. Частка позичкових коштів, зокрема банківських кредитів, зросла до 89,9% (зростання на 9,1% до 2011 р.). Питома вага власних коштів лізингових компаній знизилась до 9,9% від обсягу вкладень.

Ситуація стосовно строків лізингу у 2012 році суттєво не змінилася. Як і у попередньому році, близько 52% ресурсів було інвестовано на термін понад 5 років.

На ринку лізингу автомобілів, що має найбільш розвинену інфраструктуру, зростання нового бізнесу у кількісному виразі склало 63%, кількість профінансованих автомобілів склала 13,7 тис. автомобілів. Це абсолютний рекорд у історії українського автолізингу.

Рівень проникнення лізингу у автопродажі за 2012 рік в середньому склав 5,9% (в порівнянні з 3,6% у 2011). При цьому наприкінці року цей рівень вже перевищував 7,3%.

 

В підсумку можна  зазначити, що у 2012 році лізингова галузь продовжувала нарощувати свою питому вагу у фінансуванні економіки країни. Зростання обсягів укладених угод  значно перевищує відповідні макропоказники держави.

Асоціація  «Українське об’єднання лізингодавців»