Зачистка без страху

Нацкомфінпослуг розпочав революцію на страховому ринку.

3 серпня введено в дію розпорядження Нацкомфінпослуг No850 “Про затвердження Положення про обов’язкові критерії та нормативи достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризикованої операцій страховика”.

Воно вводить кілька революційних вимог:
1. Страхові компанії повинні будуть за два роки (перехідний період) сформувати “подушки безпеки” в 30-45 млн грн.

2. Активи страховиків перевірять і розділять на дві категорії – якісні і неякісні. Після чого неякісні будуть виключені з вищезгаданої “подушки”, і виведені в окрему звітність.

3. До неякісних активів, зокрема, віднесено майно на окупованій території, права вимоги перестрахувальників-резидентів РФ (як країни-агресора), депозити в проблемних банках та ін.

В “зоні ризику” опинилося більше половини діючіх страхових компаній – 150-180 з 283 структур з ліцензією. Таку оцінку дав член Національної комісії з регулювання ринку фінансових послуг Олександр Залєтов, прогнозуючи наслідки від нових вимог до СК, оприлюднені два місяці тому, і які запрацювали з 3 серпня.

Ситуація на ринку ломбардів і фінансових компаній України відрізняється від стану справ в страхуванні. Тому небанківський регулятор не вважає за потрібне посилювати вимоги. Від лихварів і ФК найближчим часом не зажадають нарощувати наявні капітали або виконувати нові нормативи, пообіцяв в інтерв’ю UBR.ua член Національної комісії з регулювання фінансових послуг Олександр Залєтов.

Чиновник пояснив логіку, виходячи з якої змінюються погляди регулятора на небанківські фінустанови України. І чому на страховому ринку потрібно проводити тотальну зачистку із закриттям компаній, а в сегменті фінкомпаній – немає.

У них не бачать серйозних ризиків через те, що вони не привертають депозитів фізосіб (як банки), але при цьому активно кредитують населення, а також малий і середній бізнес. Показуючи при цьому потужну динаміку за всіма основними напрямками діяльності. З’ясувалося, що вона зовсім не лякає профільну Комісію, і там не проти нарощування обсягів операцій.