Ринок лізингу демонструє зростання

За інформацією Асоціації “Українське Об’єднання Лізингодавців”, у вартісному вираженні обсяг укладених договорів лізингу за другий квартал цього року збільшився у порівнянні з минулорічними показниками на 144 % і склав 6,749 млрд грн. Вартість чинних договорів фінансового лізингу станом на кінець другого кварталу 2012 р. збільшилася на 6,2 млрд грн (18,5 %). У порівнянні з аналогічним періодом минулого року зростання ринку складає 24,5 % або 7,8 млрд грн.

“У цьому році очікується, що ріст нових продажів на ринку лізингу авто становитиме майже 50 %, це насамперед пов’язано зі спадом загального обсягу продажів автомобілів”,— зауважила “Хрещатику” начальник відділу маркетингу “ЄвроЛізинг” Анна Котковець.

За словами гендиректора “VAB Лізинг” Людмили Золотарьової, ще у 2009 році рівень лізингу в економіці України (співвідношення вартості основних фондів, придбаних за допомогою лізингу, до загального обсягу інвестицій в основний капітал) не перевищував 1,5 %. Тобто можна сказати, що він, порівняно з кредитом, не був таким популярним. Але вже за даними на кінець 2011 року тенденції змінилися — за кредитні кошти купується та оновлюється не більше 17 % від усіх основних фондів, а за допомогою лізингу — майже 3 %, що свідчить про зростання популярності лізингових послуг. Такі ж тенденції збереглися і в 2012 році.
Переваги послуги “авто в користування”

Сьогодні ринок лізингових послуг багатий на різноманітні пропозиції, які можуть задовольнити потреби навіть найбільш вимогливого споживача. Маються на увазі: повний комплекс сервісного обслуговування для корпоративних клієнтів, прості та зручні умови без довідки про доходи для фізичних осіб, низькі аванси (від 20 %) та тривалий строк лізингу (до 7 років), ексклюзивні вигідні умови в рамках спільних програм дилерів та лізингових компаній.

“Лізингоодержувачі шукають найбільш вигідні умови, які можуть бути завдяки спільним програмам з автовиробниками, наприклад: RenaultLeasing, CitroёnLeasing, NissanLeasing, адже саме в рамках таких пропозицій можна вигідно отримати автомобіль у користування,— зазначає Людмила Золотарьова.— За такими програмами ставки починаються від 2,5 % річних у гривні, при цьому мінімальний аванс — 20 % з можливістю взяти автомобіль у лізинг до 7 років, а всі витрати зі страхування і реєстрації включаються в щомісячні лізингові платежі”.

На думку фахівців, лізинг стає все більш актуальним через низку переваг над кредитуванням. Альтернатива дає можливість клієнту не турбуватися про оформлення реєстрації, страхування, проходження ТО та інші формальності — все це, зазвичай, забезпечується лізинговою компанією.

“Привабливість лізингової схеми полягає в тому, що графік платежів може як включати додаткові витрати, так і не включати їх. До графіку платежів можна віднести: страхування (КАСКО та ЦВ), реєстрацію (постановка на облік, отримання державних номерів), податки та інші послуги”,— пояснює менеджер з продажів “Райффайзен Лізинг Аваль” Олена Михайлова.

За словами менеджера з міжнародних продажів і маркетингу “ALD Automotive” Наталії Локтіонової, стандартний перелік послуг та сервісів, які можуть входити до складу щомісячних лізингових платежів, включає реєстрацію авто, збір до Пенсійного фонду (3 %, 4 % або 5 % залежно від вартості авто), транспортний збір, фінансування угоди, технічне обслуговування (згідно з вимогами виробника на весь період лізингу на сертифікованих СТО в Києві й регіонах України). Також до лізингового платежу зазвичай включається страхування за схемою САSCО; ОСЦПВ (обов’язкове страхування відповідальності перед третіми особами); ДЦВ (добровільна цивільна відповідальність перед третіми особами) на 50 000 доларів, без франшизи, асістанс, адміністрування усіх ремонтів і страхових випадків, комплект зимової та літньої гуми в залежності від потреб, сезонний шиномонтаж та автомобільний набір.

За словами Олени Михайлової, популярність лізингу зростає в першу чергу за рахунок того, що певна частка банків, які мають дочірні лізингові компанії, спрямовують своїх клієнтів саме до них. “Люди починають розуміти, що взяти авто в лізинг — вигідніше, ніж у кредит. Як мінімум — менше одноразове фінансове навантаження. Адже, наприклад, страхування передбачає щомісячні платежі, тому не має потреби сплачувати всю суму одразу. І хоча авансовий платіж у лізингових компаніях може бути вищий, ніж у банках, але за рахунок нижчих ставок клієнт залишається у виграші. А як тільки він сплатив початкові платежі — майже одразу отримує своє авто”,— коментує експерт.

Крім того, термін розгляду заявки при лізингу значно менший, ніж при кредитуванні в банку. Попереднє рішення про фінансування клієнт отримує протягом 1 дня. При цьому існує можливість обрати зручний графік платежів і валюту фінансування. “Слід зауважити, що на відміну від кредиту при лізингу клієнту відомі всі платежі, які доведеться платити протягом всього договору. Таким чином, ви отримуєте можливість планувати фінанси. До того ж, клієнт застрахований від неприємних “сюрпризів” у вигляді прихованих комісій”,— пояснив “Хрещатику” директор ТОВ “Український лізинговий фонд” Кшиштоф Ян Флорчак.
Умови лізингу

Мінімальний термін лізингу складає 1 рік. При цьому авансовий платіж у таких випадках зазвичай коливається від 40 до 50 %. Максимальний термін лізингу — 5 років, в залежності від обраної марки та моделі авто авансовий платіж починається від 10-15 % вартості. За словами фахівців, здебільшого авто у лізинг беруть на 5 років — для клієнта це зручніше.

Відносини, що регулюються договором лізингу, передбачають перебування транспортного засобу у власності лізингової компанії. Наприкінці його дії клієнт має право викупити автівку за остаточну вартість (остаточна вартість — не додаткові комісійні, а частина вартості автомобіля) — і право власності на авто повністю переходить до нього. Автомобіль, звісно, є застрахованим. При цьому клієнт може скористатись можливістю доручити вибір страхової компанії своєму лізингодавцю — це позбавить його від зайвих втрат часу.

“Лізинг авто користується найбільшим попитом у людей від 25 до 45 років, які не можуть дозволити собі витрачати багато часу на оформлення документів для придбання автомобіля,” — каже Олена Михайлова. До речі, для отримання авто у лізинг клієнт має звернутися безпосередньо до лізингової компанії (якщо обраний постачальник є її партнером) та надати наступні документи: паспорт та ІПН клієнта; паспорт та ІПН дружини/чоловіка; свідоцтво про шлюб/розлучення; довідку про доходи за останні 6 місяців та власноруч заповнену анкету-запит для отримання лізингу

Хрещатик