У Рівному провели тренінг для представників малого та середнього бізнесу: «Лізинг: особливості послуги та переваги для клієнта

28 лютого у Рівному фахові експерти проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» за
підтримки ВГО «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» провели тренінг для представників малого та середнього бізнесу: «Лізинг: особливості послуги та переваги для клієнта».

Сучасний світ вимагає більш ефективних методів ведення бізнесу. Для того, щоб організувати будь-яке виробництво товарів, надання послуг, виконання робіт або розширити масштаби вже розпочатої справи потрібні певні витрати. Дістати у своє розпорядження нові робочі машини, обладнання можна двома способами –
придбати чи взяти в оренду.

Придбання тих чи інших потужностей можливе тільки тоді, коли покупець має достатні власні кошти або отримає довгостроковий кредит у банку. Більшість суб`єктів підприємницької діяльності в Україні не можуть ні виділити кошти для
інвестицій, ні взяти в кредит, бо не спроможні забезпечити його заставою, а за інших умов банки кредитів не надають. Тому, одним із найбільш ефективним і гнучким інструментом для підприємців у вирішенні таких питань може бути лізинг.
Наприклад, в 2017 році лізингові компанії – 
учасники Асоціації «Українське об`єднання лізингодавців» профінансували МСБ на суму понад 10 млрд грн, при цьому понад 30% це лізинг сільськогосподарської техніки та обладнання. Крім того, з 82 тисяч нових автомобілів, які були продані в Україні в 2017 році, кожен 9-й автомобіль був оформлений в лізинг.

Лізинг надає реальну можливість бізнесу, особливо малому та середньому, оновлювати свої основні фонди, підвищувати конкурентоспроможність продукції, що випускається, знижувати податкові і оперативні витрати.

Даний тренінг зосереджений саме на практичних інструментах та прикладах залучення коштів для розвитку бізнесу малих та середніх підприємств, а тому був корисним тим, кого цікавить наступне:

• Як оптимізувати грошові потоки та отримати обладнання для збільшення прибутку.

• Як отримати податковий кредит на 100% вартості при сплаті лише авансу?

• Що є вигідною альтернативою банківському кредиту?

• Новий інструмент фінансування, яким користуються 43% малого та середнього бізнесу в Європейському Союзі.

• Як отримати обладнання та мати привабливий баланс для банків?

У своєму коментарі Павло Пияйко – представник компанії «Агрооптима», зазначив:

«Наша компанія має більше десятка автомобілів в лізингу, це зручно, тому що кошти не виймаються з обороту, ми не маємо свого автопарку, не затрачаємо кошти на страховки і обслуговування автомобілів, ми просто багато їздимо, через три роки ми повертаємо вживані авта і беремо нові машини. Схема лізингу дозволяє нам заробляти на лізингових машинах, а не витрачати кошти на них».

Учасників також цікавила можливість користування лізинговими програмами дрібними фермерами та ОСГ. Звертали увагу і на державну програму підтримку малого та середнього бізнесу на селі за рахунок компенсації техніки вітчизняного виробництва, яка в цьому році має дати можливість виробникам оновити свій парк сільськогосподарської техніки. Експерт проекту USAID Іван Вишневський завірив, що положення цієї програми невдовзі будуть адаптовані і до лізингових програм.

Завдяки тренеру-консультанту Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору” Олені Сухенко, яка має багаторічний досвід консалтингу в сфері фінансів, оцінки ризиків, кредитування та лізингу тренінг був побудований на
практичних прикладах роботи з лізингом.

В рамках даного заходу було також надано інформацію про можливості лізингу для представників існуючих об’єднаних територіальних громад (ОТГ) та тих, які тільки планують об’єднання. Вони можуть скористатись лізингом при модернізації житлово- комунального господарства, освітлення територій та інше.

Представник компанії МП «МТС» – Савчук М.А., яка спеціалізується на наданні послуг по обробітку ґрунту зазначив, що це чудовий інструмент для його бізнесу, щоб поповнити автотракторний парк новими машинами.

«З лізингом мені розв’язуються руки. Замість того щоб я купив одну машину, я можу за ті ж кошти в лізинг взяти десять, і вони мені будуть заробляти гроші.»

Загалом учасники висловили позитивні відгуки про тренінг, відмітили високий професіоналізм тренерів та хорошу організацію заходу.

Про НАСДСУ

Метою діяльності Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України є сприяння покращенню добробуту сільського населення та розвитку сільської місцевості через підвищення рівня знань і вдосконалення практичних навичок сільського населення та сільськогосподарських товаровиробників, задоволення та захист соціальних, економічних, фахових та інших спільних інтересів членів Асоціації. Додаткову інформацію про роботу Асоціації можна отримати за адресою: http://www.dorada.org.ua e-mail: [email protected]

Про Проект «Трансформація фінансового сектору в Україні»

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу різним країнам світу протягом 50 років. В Україні допомога з боку USAID зосереджується на трьох напрямках:
охорона здоров’я та соціальний перехід, економічне зростання, демократія та врядування. Починаючи з 1992 року, USAID надало технічної та гуманітарної допомоги Україні на суму 1,8 млрд. доларів США. За додатковою інформацією щодо програм USAID в Україні просимо звертатися до Управління зв’язків з громадськістю та комунікацій USAID за телефоном: +38 (044) 521-5753 або завітати на наш веб-сайт: http://ukraine.usaid.gov.

Мета Проекту «Трансформація фінансового сектору» (жовтень 2016 року – грудень 2020 року) – допомогти перетворити фінансовий сектор України на прозору, справедливу та диверсифіковану систему, яка підтримує підприємства всіх розмірів та слугує потребам людей. Проект підтримує реформування фінансового сектору в Україні та надає допомогу за такими напрямами: підвищення довіри до банківського сектору; розширення доступу до фінансів у небанківському фінансовому секторі; розширення застосування електронних фінансів; реформування пенсійної системи; а також інформаційно-освітня робота з вразливими групами населення для збільшення їхнього залучення до фінансових ринків.

За додатковою інформацією щодо Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та його діяльності, просимо звертатися до Групи Проекту з комунікацій та зв’язків з громадськістю за телефоном: +38 0442370210 Сторінка Проекту в Facebook https://www.facebook.com/FSTProject/