Українські аграрії купують по тисячі імпортних тракторів та комбайнів

Щороку українські аграрії залишають на полях не зібраними 6 мільйонів тонн зернових. А все через відсутність у необхідній кількості комбайнів, пояснили у Мінагропроді. Тож вирішили стимулювати фермерів до купівлі сільгосптехніки. Але – переважно вітчизняної, новітньої.

Микола Присяжнюк, міністр аграрної політики і продовольства: “По-перше, ми поновлюємо роботу аграрного лізингу, адже дрібно- та середньотоварні виробники не спроможні закупити всю необхідну техніку. По-друге, з цього року ми розпочали спільну зборку комбайнів на території нашої держави. А це перший крок до того, аби розпочати виробництво новітньої техніки в нас у країні”.

Зокрема, українським аграріям не вистачає вітчизняних зернозбиральних комбайнів та важких тракторів. Їх змушені купувати у закордонних виробників. Та коштує техніка там не дешево. Приміром, трактор обійдеться у 150-200 тисяч доларів. У рік їх беруть до тисячі одиниць і вдвічі більше комбайнів. Представники іноземних компаній навіть підказують, як здешевити таку сільгосптехніку для українських фермерів.

  Дмитро Пирожков, представник компанії з виробництва сільгосптехніки: “Важно обеспечить возможность для международных компаний организации здесь сборочного цикла. Этого будет достаточно и позволит приблизить технику к потребителю, это позволит сделать её более доступной. Мы оцениваем сокращение затрат на логистику – это снижение может достигать 10%”.

В Україні теж є свої лідери з виробництва сільгосптехніки. Приміром, сівалки та машини для обробки полів ми навіть експортуємо. У цьому сегменті наша держава займає 55 % на ринку пострадянських країн. Та продаємо таку техніку вдвічі дешевше, ніж закордонні аналоги. Ціна менша за рахунок об’єму виробництва та дешевшої робочої сили, кажуть представники компаній. Та навіть вартість не стимулює аграріїв купувати більше.
Сергій Калапа, голова правління компанії з виробництва с/г техніки: “В 2012 году во втором полугодии на 30% снизился объём потребления. Пока не видно тенденций на поднятие”.

У кращі роки підприємства виготовляли вдвічі більше техніки, аніж зараз. Без допомоги держави відновити попередні показники виробництва, кажуть, не вдасться.

Сергій Калапа, голова правління компанії з виробництва с/г техніки: “Нет компенсации кредитных ставок. Была снижена пошлина таможенная на приобретение оборудования за рубежом, понятно она ещё не отменена. Нет льгот по ввозу по НДС это вопросы, которые необходимо решать”.

Тим часом, у кабміні не дрімають. У Верховній Раді уже пройшов перше читання законопроект, який передбачає сприяння виробництву високоякісної техніки на території України.