Взяв техніку в лізинг, а в неї влучив снаряд. Як «ЕСКА Капітал» працює під час війни

Майже по всій території України постійні сигнали тривоги. Безпечних місць не залишилося, є лиш відносно безпечні, де люди намагаються якось жити. В таких умовах не всі бізнеси мають змогу працювати. Як живе зараз ринок лізингу? Що відбувається з лізинговими компаніями? І що з технікою, яка постраждала від війни? 

Розповідають Сергій Васьков та Антон Дядюра, співзасновники «ЕСКА Капітал».

А що, якщо станеться війна?

У нас в компанії був такий діалог, але ми були налаштовані оптимістично. Нам здавалось, що потенційна війна — це щось настільки нікому не вигідне економічно та стратегічно, що ніякий політик в здоровому глузді на таке не піде. Тому, глобально “плану Б” не розробляли, був лиш план щодо загострення на сході країни. Але ми точно не розглядали варіантів знищення половини київської області та повної зупинку експорту через порти… 

Жаль, однак оптимізм та здоровий глузд не завжди спрацьовує. Втрата контролю над ситуацією і важелів впливу — складна річ.

Які дії зробили 24 лютого?

Довелося робити план по ходу ситуації. Спрацювали на диво швидко, і вже 25 лютого здійснили ряд антикризових дій: виплатили співробітникам зарплату за лютий і березень, відправили мільйон гривень на гуманітарну допомогу, заплатили податки на три квартали наперед, щоб поповнити держбюджет. 

Також, почали евакуацію людей. Віддали всі свої автівки, які були у нашій власності, для вивезення людей з Києва та області. Одну машину віддали на потреби тероборони. Наші водії та інші співробітники почали доставляти гуманітарну допомогу в передмісті Києва. Передали кілька одиниць техніки ЗСУ, це тягачі. Зв’язалися з партнерами з Європи та організували відправку гуманітарної допомоги від них.

Де зараз зосереджена команда?

Хтось лишається у своїх квартирах у Києві, хтось із сім’єю виїхав до Чернівецької, Львівської, Франківської, Рівненської областей, хтось за кордоном.

Оскільки під час воєнного стану повноцінно працювати лізинговий бізнес не може (є законодавчі обмеження, наприклад, не можна було реєструвати техніку, з квітня — уже можна), то і половина нашої команди працювати не могла. Виконувати роботу мусили тільки менеджери з продажу. Треба було оперативно зв’язатися з клієнтами, з’ясувати чи вони в безпеці, як у них справи, допомогти з перевезенням техніки, людей, відтермінувати платежі, словом, допомогти максимально.

Які проблеми “вилізли” потім?

В березні ми отримали безпрецедентно низькі надходження платежів від клієнтів. Воно і ясно. Люди не мають змоги працювати — не можуть заробляти — не можуть платити. Тож довелося здійснити ще комплекс заходів для оптимізації витрат компанії. На жаль, зарплати за квітень довелось суттєво скорочувати, а декому йти у “відпустку”. Загалом, нічого незвичайного, так роблять нині майже всі бізнеси, але для нас це було в новинку. Ми нікого не скорочували й не урізали зарплатню ні у 2013-2014 роках, ні під час пандемії. Зараз все значно гірше. І перспективи на найближчий рік, як не прикро це визнавати, туманні.

Думаємо, що люди ще не усвідомили наскільки сильно впаде економіка країни і які ще випробування нас чекають.

Головна проблема для нас зараз — це адекватна робота з кредиторами та боржниками. В нас багато джерел фінансування: банки, західні фонди, інвестори в облігації. Деяким кредиторам дуже важко пояснити всю складність, в якій опинилась економіка. Багато хто думає, що якщо аграрії вийшли в поле — то мають гроші, щоб сплачувати платежі. Це не так. Тому намагаємось реструктуризувати зобов’язання по наших кредитах. Це найважче. При цьому, ми продовжуємо виплачувати % та купони по облігаціях в пропорційній частині до збору платежів від клієнтів за березень.

Багато хто, посилаючись на війну, не хоче виконувати свої зобов’язання. Є й інші приклади, коли люди намагаються платити хоч частину своїх внесків. Хоча їм важко. Чітко розуміємо, що такі клієнти отримають нове фінансування після війни найпершими.

А чи мають клієнти платити по договорах, якщо війна?

Оскільки це найбільший з усіх можливих форс-мажорів (навіть страхові компанії не страхують від війни), то є підстава для звільнення від відповідальності за порушення зобов’язань. Якщо під час форс-мажору клієнт не внесе свій регулярний щомісячний платіж по лізингу, ніяких штрафів і пені за це не буде. Разом з тим, навіть форс-мажор не звільняє від договірних зобов’язань. Вносити платежі й відсотки по них доведеться.

Фінансові питання зараз є болючими і часто виводять людей з рівноваги. Донести важливість внесення оплат по договорах зараз — це ювелірна комунікаційна робота з клієнтами.

Які найбільші ризики у клієнтів? Як їм допомогти?

Зазвичай, найдорожче, що є в аграрного, будівельного чи логістичного бізнесу — це техніка. Фермер може роками збирати кошти на купівлю потужного трактора John Deere (це як Mercedes у світі агротехніки), а потім ще три роки виплачувати по ньому кредит, бо аграрна техніка дуже дорога. Треба виростити ну дуже багато соняшника, пшениці чи вівса, щоб дозволити собі такий трактор. І тут: на тобі! Війна. Себе, свою сім’ю і свою справу хочеться вберегти. Якщо у техніку влучить снаряд, згідно з чинним законодавством, за неї доведеться платити. Тому ми отримували часті запити на допомогу з переведенням техніки до більш безпечних регіонів України чи за кордон.

У нас уже є досвід: коли у 2014 році почалася війна на сході, ми дуже наполягали на евакуації людей та вивезенні техніки. І не прогадали. Ті підприємці, хто зберіг активи, продовжили бізнес і у них все склалося добре. Тому у 2022 році пропонуємо клієнтам те саме: вивеземо ваш трактор на західну Україну, поставимо на спеціально захищений майданчик. Так і робимо.

Як перебудували роботу компанії?

Деякі кроки — стандартні. Наприклад, скоротили витрати і закрили деякі напрямки бізнесу. Але дещо робимо вперше. Наразі шукаємо способи отримання фінансування від західних партнерів на пільгових умовах, щоб мати змогу допомагати українським бізнесам з відбудовою чи новим стартом після війни. Плюс, розробляємо нові фінансові проєкти, спрямовані на європейський ринок для релокації або старту українських бізнесів там. Але говорити про якісь результати ще зарано. Немає ніякої певності, що справа піде і чи піде взагалі. 

Економічний фінансовий фронт — наша спеціалізація, тому зосередилися на ньому, шукаємо нові варіанти, нові інструменти. Лізинг чим чудовий? Що маючи лише невелику частину грошей, ти можеш отримати техніку чи обладнання у користування негайно і почати роботу. Шити синьо-жовті футболки? Без проблем, береш швейний станок в лізинг — і вперед. Возити гуманітарку з-за кордону? Береш вантажівку в лізинг і поїхав. Решту виплат повернеш з майбутніх прибутків. А вони точно будуть, ми у цьому впевнені. Взагалі впевнені у гарному майбутньому України.

Що робитимете, якщо війна триватиме довго?

Наразі прогнозувати навіть на тиждень важко. Ми кожен день коригуємо плани та стратегічні завдання. Десь до середини квітня всі були в стресі і шоці. Зараз уже відновили фінансування в чотирьох областях і відновлюємо систему управління компанією, нарешті будуть регулярні зустрічі з керівниками та з усією командою. Наш горизонт планування зараз — три дні/один тиждень.

Яке одне слово описує вашу роботу зараз?

Надія. Але одним словом це не опишеш. Навіть реченням.