Фонд підприємництва України надав консультаційну підтримку лізингодавцям України в зв’язку з запуском розширеної Державної програми «Доступний лізинг» для аграріїв та перевізників

Київ. 6 травня.
“Вже сьгодні можна починати подавати документи на участь у державній програмі пільгового фінансування через лізинг”сказав на консультаційній нараді директор Фонду Андрій Гапон.

Нарада відбулася за ініціативи Асоціації лізингодавців та Фонду підприємництва України і тривала близько двох годин. В ній взяли участь понад п’ятдесят представників вітчизняного ринку лізину. Керівники Фонду прокоментували практикам лізингових компаній та банків основні можливості програми державної підтримки та відповіли на численні запитання учасників стосовно механізму їх реалізації.

Відповідно до Постанови Кабміну № 521, Програми «Доступні кредити 5-7-9%» і «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» тепер мають єдиний підхід, вони змінені та адаптовані до викликів часу, зокрема, розширене коло суб’єктів підприємництва та кількість галузей критичної інфраструктури в умовах дії воєнного стану.

Відповідно до нового Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва за договорами фінансового лізингу, інструментом можуть скористатись сільгоспвиробники та перевізники пасажирів і вантажів. Окрім цього, до програми на період воєнного часу додано великий бізнес, в той час як раніше в ній могли брати участь лише представники МСБ.

За умовами оновленої програми, компенсація винагороди передбачається до рівня 0 % річних протягом воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення чи скасування, але не більше 1 року з дати договору фінансового лізингу, а після завершення цього періоду та до завершення строку договору фінансового лізингу – до рівня 5 % річних.

Уповноваженим представником та розпорядником програми залишається Фонд підприємництва України. Асоціація лізингодавців, яка згідно раніше укладеного Меморандуму є офіційним партнером Фонду, зі свого боку активно сприяла запровадженню нових механізмів та можливостей.

«Ми дуже раді, що уряд підтримав лізингову складову цієї програми, зміни ми підготували ще місяць тому і невпинно чекали їх затвердження Кабміном. Лізинг як фінансовий інструмент дуже допоможе бізнесу. Сьогодні, я вважаю, лізинг – це взагалі засіб відновлення української економіки, саме так його треба сприймати тепер. Він суттєво допоможе підприємствам, яким не вистачає обігових коштів. А також, дуже скоро, він почне відігравати ключову роль у відновленні країни», – Андрій Гапон, виконавчий директор Фонду підприємництва .

Учасники ринку лізингу підкреслили, що важливість програми істотно зросла, внаслідок початку воєнних дій у країні, і є велика зацікавленість потенційних лізингоотримувачів – представників реального сектору економіки.

Марина Масіч, очільниця Асоціації лізингодавців України подякувала Фонду підприємництва та Міністерству фінансів за розроблену концепцію, яка дозволила поставити лізинг в один ряд з кредитом для підтримку бізнесу на час воєнного стану. “Після першого етапу програми “Доступний лізинг 5-7-9”, що була запроваджена в грудні 2021 року, ця розширена версія є додатковим свідченням важливості лізингового інструменту для економіки держави, про що ми завжди нагадували. Вона також дає прекрасну альтернативу представникам двох критично важливих галузей (с\г та перевізникам), отримати фінансування через додатковий, більш гнучкий фінансовий інструмент.”