У серпні на ринку небанківських фінпослуг з’явилося 8 компаній, 13 виключено з реєстрів

Минулого місяця кількість небанківських установ зменшилася до 1933 порівняно з 1938 у липні, повідомляє пресслужба НБУ.

Кількість банків зменшилася із 73 до 72. У серпні ПАТ «Розрахунковий центр» покинуло банківський ринок

Упродовж серпня НБУ зареєстрував вісім нових учасників небанківського фінринку, а саме шість фінкомпаній та дві лізингові компанії.

Кого виключили з реєстрів?

З реєстрів 13 учасників ринку виключено дві фінансові компанії, сім страховиків (один залишив ринок добровільно), один ломбард, дві кредитні спілки та одну лізингову компанію.

Зараз на небанківському ринку функціонують 153 non-life страховики (було 160) та 17 life страховиків, 286 ломбардів (було 287), 301 кредитна спілка (було 303), 138 лізингових компаній (було 137), 977 фінансових компаній (було 973) та 61 страховий брокер.

На платіжному ринку працюють 37 платіжних систем, створених резидентами, та 14 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами. 

Що з ліцензуванням та реєстрацією установ?

Минулого місяця НБУ скасував реєстрацію міжнародної платіжної системи ”ХАЗРИ”, створеної нерезидентами.

У серпні до Нацбанку надійшло 604 запити на реєстрацію на ліцензування, більшість із яких стосувалася фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців – 490. Кількість запитів щодо кредитних установ (банки та кредитні спілки) складала 32, страховиків – 82.

У серпні НБУ за власною ініціативою позбавив ліцензій 45 установ – 28 фінансовим компаніям, одній страховій, 13 ломбардам і трьом лізинговим компаніям. 

Також регулятор призупинив дію ліцензій шести страховим компаніям через порушення в їхній діяльності.є

Що цьому передувало?

Рік тому — 1 липня 2020 року, регулювання небанківського фінансового сектору розділили Національний банк та Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку. Відтоді Нацбанк став регулятором страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій. 

Джерело