Закон «Про фінансовий лізинг» набрав чинності: аналіз головних змін

13 червня набрав чинності новий Закон «Про фінансовий лізинг», який Верховна Рада ухвалила 4 лютого 2021 року.

Нормативна база в галузі не змінювалася з 2005 року, в той час як реальні правовідносини розвивалися разом із економікою. Прогалини, що виникали, потребували унормування, і Асоціація лізингодавців наполегливо працювала над їх просуванням, ініціювавши підготовку нової редакції Закону.

Ключові зміни, що передбачає документ і, які впливають на розвиток ринку лізингу:

  • встановлено заборону фінансувати фізичних осіб із прив’язкою до грошового еквіваленту іноземної валюти;
  • врегульовано питання стосовно нотаріальної форми договорів на транспортні засоби з фізичними особами;
  • врегульовано питання щодо сплачених лізингових платежів, після відмови від договору фінансового лізингу;
  • визначено наслідки, у разі визнання договору лізингу недійсним або віднесення до нікчемного;
  • закріплено, що авансовий платіж не є залученими коштами лізингодавця;
  • посилено відповідальність постачальника, як учасника лізингових правовідносин;
  • встановлена відповідальність клієнта (лізингоодежувача), у разі невиконання обов’язку щодо повернення лізингового майна, а  саме передбачено неустойку у розмірі подвійної суми лізингового платежу, в разі порушення лізингоодержувачем обов’язку щодо повернення ПЛ, якщо інший розмір не передбачено договором;
  • лізингодавцю надано право відмовитись від договору фінансового лізингу, у разі порушення продавцем (постачальником) строків поставки на 30 днів. Для лізингодавця збільшено строк до 60 днів на відмову від договору, у разі несплати лізингоодержувачем лізингових платежів;
  • посилено вимоги до захисту прав споживачів.

Поняття сублізинг виключено та змінено на будь-який можливий інструмент наступної передачі в користування – оренда/лізинг і передбачено солідарну відповідальність лізингоодержувача та користувача перед лізингодавцем, а також є можливість лізингоодержувача самостійно звертатися до старховика у разі незгоди зі страховою виплатою.

Нагадуємо, що 13 травня Асоціація лізингодавців України провела відкритий семінар для учасників лізингового ринку, під час якого юристи проаналізували головні зміни в законодавстві. З детальною презентацією про новації Закону можна ознайомитися,  надіславши запит до Асоціації.

Асоціація лізингодавців України створена в 2005 році як добровільне об’єднання учасників ринку лізингу. З того ж часу вона є членом конфедерації LEASEUROPE зі штаб-квартирою у Брюсселі, до складу якої входять лізингові спільноти 31 країни Європи. Таке членство гарантує європейські стандарти ведення бізнесу усіма учасниками Асоціації (які репрезентують 80% вітчизняного ринку лізингу). В 2019 Асоціація лізингодавців України стала грантоотримувачем Проекту USAID/FST, що свідчить про її відданість засадам відкритості та прозорості.