Як декларувати об’єкти, набуті на підставі договору фінлізингу

У розпалі – кампанія декларування громадянами своїх доходів за 2021 рік. Нацагентство з питань запобігання корупції не лише оновило форми, але ще й затвердило Порядок заповнення декларації.

Як декларувати об’єкти, права на які набуті на підставі договору фінансового лізингуна сайті НАЗК є роз’яснення, розміщуємо їх у повній редакції.

“За договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов’язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у володіння та користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі) (ст. 806 ЦК України).

Відомості про об’єкт нерухомого або рухомого майна, що належить лізингодавцю на праві власності, а суб’єкту декларування та/або членам сім’ї – на праві користування, відображаються у відповідному розділі декларації (зокрема, 3 «Об’єкти нерухомості», 5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)» або 6 «Цінне рухоме майно – транспортні засоби»).

Вартість об’єкта, переданого в лізинг, вказується відповідно до умов договору, незалежно від фактично сплачених коштів у звітному періоді.

Відомості про фінансове зобов’язання за договором фінансового лізингу підлягають декларуванню у розділі 13 «Фінансові зобов’язання» декларації, лише якщо розмір такого зобов’язання на кінець звітного періоду перевищує 50 ПМ.

Відомості про правочин, вчинений суб’єктом декларування (договір фінансового лізингу), на підставі якого у нього виникло:

  • право користування об’єктом нерухомості (якщо вартість предмета правочину перевищує 50 ПМ), а також
  • фінансове зобов’язання (якщо його розмір перевищує 50 ПМ),

відображаються у розділі 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування» декларації.

Якщо разовий видаток суб’єкта декларування за договором фінансового лізингу перевищує 50 ПМ, то додатково у цьому ж розділі відображаються відомості про здійснений разовий видаток. Якщо разовий видаток у звітному періоді не перевищував 50 ПМ, то у відповідних полях слід обрати позначку «Не застосовується».

Якщо третьою особою частково або повністю сплачені лізингові платежі, то сплачена сума у звітному періоді підлягає відображенню у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації як дохід суб’єкта декларування або члена сім’ї.

Приклад

01.03.2021 (у звітному періоді) поліцейський та члени його сім’ї на підставі договору фінансового лізингу набули право користування  квартирою вартістю 1 250 000 грн, яка належить на праві власності Державній іпотечній установі.

Цього ж дня укладено тристоронній договір (між поліцейським, Державною іпотечною установою та Головним управлінням Національної поліції в області) про компенсацію частини лізингових платежів, за яким Головне управління Національної поліції в області зобов’язалося виплачувати 40% лізингових платежів за договором.

У звітному періоді суб’єкт декларування сплатив лізингові платежі на загальну суму 60 000 грн (по 6 тис. грн щомісячно), а Головне управління Національної поліції в області –  40 000 грн.

У такому випадку суб’єкт декларування має вказати відомості про:

  • квартиру вартістю 1 250 000 грн, із зазначенням права власності Державної іпотечної установи, а також права користування квартирою суб’єктом декларування та членами його сім’ї – у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» декларації;
  • дохід суб’єкта декларування, отриманий від Головного управління Національної поліції в області, у розмірі 40 000 грн як компенсація частини лізингових платежів – у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки»;
  • фінансове зобов’язання суб’єкта декларування перед Державною іпотечною установою станом на 31.12.2021 у розмірі 1 150 000 грн – у розділі 13 «Фінансові зобов’язання» декларації;
  • договір фінансового лізингу, на підставі якого у суб’єкта декларування виникло право користування на квартиру та фінансові зобов’язання – у розділі 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування» декларації. При цьому у полі «Вид правочину» обрати «Інший», у полі «Зазначте, який саме» вказати «Фінансовий лізинг», у полі «Наслідки правочину» обрати «Інший» і в наступному полі «Зазначте, який саме» вказати «Виникло право користування та фінансове зобов’язання».

Граничні терміни подання декларації про майновий стан і доходи за звітний (податковий) 2021 рік