Результати роботи лізингового ринку за перше півріччя 2021 року, за даними нового Регулятора ринку

Обсяг ринку фінансового лізингу України склав 22 038 млн. грн в 1 півріччі 2021 р. Такі результати визначила Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» виходячи із статистичних даних, нещодавно оприлюднених Національним Банком України. Таким чином ринок зріс на 81% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Ринок фінансового лізингу в Україні зростає з все швидшими темпами.

Результати лізингового ринку України в другому кваратілі є ще більш вражаючими. Так за оцінкам Асоціації, обсяг ринку в цьому періоді склав 12 812 млн. грн, що вказує на його зростання на 127% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Такі результати вказують, що темпи зростання ринку збільшуються від кварталу до кварталу.

Найбільшу динаміку на ринку як і минулого кварталу показують банки. Ці гравці ринку показали приріст на 113% в звітному періоді. Така тенденція продовжує вказувати на перелом тренду останніх років, коли обсяги нових лізингових угод комерційних банків навпаки скорочувались.

Загальний обсяг фінансового лізингу, що надавався банками в звітному періоді, склав 3 745 млн. грн. Частка банків на ринку зросла до 17% порівняно з 14% за рік до того.

В свою чергу вартість нових угод з фінансового лізингу, що укладались лізинговими і фінансовими компаніями, склала 18 293 млн. грн. Цей сегмент ринку зріс на 76% за вказаний період у порівнянні з аналогічним періодом 2020  року.  Сегмент фінансових і лізингових компаній продовжує залишатись ринкоутворючим і надає левову частку лізингових послуг на ринку. Його частка становить 83%.

На кінець 2 кварталу  2021 року портфель лізингових угод склав 55 961 млн. грн. , що свідчить про його зростання на 52% протягом року. Частка банків в портфелі становить 20%, обсяг портфелю банків зріс на 3%. Частка лізингових і фінансових компаній в портфелі становить 80%, обсяг їх портфелю зріс на 72%.

В сегмент лізингових і фінансових компаній основними гравцями на ринку залишаються саме лізингові компанії, які уклали 94% лізингових угод за звітній період. Основними джерелами фінансування для лізингових компаній були банківські кредити (35%), авансові платежі (33%) і власний капітал лізингових компаній (19%).