Обсяг фінансового лізингу, що надається банками, збільшився на 113% за перше півріччя – повідомляє Асоціація лізингодавців

Українські банки уклали угод з фінансового лізингу на суму 3,75 млрд. грн протягом першого півріччя 2021 р. Це на 113% більше ніж за аналогічний період минулого року. Динаміка надання лізингових послуг в банківському сегменті стала ще стрімкішою в другому кварталі, що вказує на те що все більше банків приходять до висновку, що лізинг – це надзвичайно цікавий фінансовий продукт з високим ступенем захисту, тож увага до нього невпинно зростає.

Загалом послуги фінансового лізингу в цей період надавали 15 вітчизняних банків, що на 2 банки менше ніж протягом минулого року. Частка трьох найактивніших банків дещо зменшилась, але залишається на високому рівні – 65% від загальної вартості угод. До найбільш активних банків за результатами першого кварталу входять: Укргазбанк (24% від вартості нових угод всіх банків), Приватбанк (22%) і ПУМБ (18%).

А-банк є найбільш стрімко зростаючим гравцем в сегменті в зазначеному періоді, він збільшив обсяги нових угод на 1140% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а вартість його нових угод склала 202 млн. грн за період. Співставну з ним динаміку також показав Укргазбанк (приріст на 1130%), що вражає враховуючи значно вищу базу порівняння для останнього. Вартість нових угод за період Укргазбанку склала 907 млн. грн. Значний приріст також мали Укрексімбанк (718% із вартістю 6 млн. грн) та МТБ  Банк (на 622% із вартістю 69 млн. грн).

Також зростанню сегменту сприяла активність кількох нових гравців, які не були активні в першому кварталі минулого року. Серед них Комінвестбанк, Креді Агріколь Банк, та Мегабанк.

Портфель лізингових угод банків склав 10,7 млрд. грн, він зменшився на 2,6% з початку року. Трійка найбільших банків за розміром лізингового портфелю має частку в 59% від загальної вартості портфелів банків, а десять найбільших банків– 97%.

Частка юридичних осіб в нових лізингових угодах з банками склала 86% в, тоді як частка фізичних осіб склала 14%. В портфелях же частка корпоративного сегменту залишилась незмінною  на рівні 88%.