«Українське об’єднання лізингодавців» допомагає перейняти досвід побудови лізингового ринку делегації з Ефіопії

27 липня завершився візит до України представників лізингового ринку Федеративної Демократичної Республіки Ефіопія – працівників Національного банку, Банку розвитку Ефіопії, Міністерства промисловості, Федерального агентства розвитку підприємств. Візит відбувся з метою вивчення досвіду розвитку ринку лізингу та досвіду побудови лізингової асоціації на прикладі «Українського об’єднання лізингодавців».
В ході візиту дванадцять представників банківського сектору африканської країни зустрілись з представниками Національного банку України, Нацкомфінпослуг, учасниками лізингового ринку та представниками органів влади.

Хоча лізингові операції досить розвинені в Ефіопії, на сьогоднішній день в країні відсутня галузева асоціація. Досвід Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» викликав жвавий інтерес у представників африканської країни. Представники Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» зокрема поділились досвідом побудови організованого ринку, створення і розвитку асоціації, промоуції лізингу в країні та лобістської діяльності.

Зокрема, була організована зустріч делегації, разом з представниками Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» та Проекту USAID «Трансформація Фінансового Сектору» з представниками Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності на чолі з Заступником голови Комітету Русланом Демчаком та членом Нацкомфінпослуг Олександром Залєтовим. На засіданні Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» наголосила на нагальній необхідності прийняття нового закону про Фінансовий лізинг та поінформувала про роботу яка була проведена для того щоб проект закону №6395 був готовий для проходження другого читання в стінах парламенту.

На завершення візиту делегація з Ефіопії разом з представниками Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» відвідали офіс директор ДП «Прозорро» та поспілкувались з його директором Василем Задворним, а також провели зустрічі з представниками компаній Corezoid та Credit Info.

Керівники банківських інституцій на агентств,які приймали участь у візиті до України, та директор Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» Марина Масіч домовились про подальшу співпрацю та обмін досвідом з метою розвитку національних ринків фінансового лізингу.

Цікаві факти про Ефіопію:

  • Населення – близько 105 млн. чоловік (2-е місце в Африці, 12-е в світі).
  • Територія Ефіопії приблизно дорівнює одночасно території Франції та Іспанії.
  • Близько 70% усіх африканських гір розташовані в Ефіопії.
  • Населення Ефіопії складається з більш ніж сотні різних народностей.
  • Більшість жителів Ефіопії сповідують християнство.
  • Християнство в Ефіопії почало поширюватися ще в 4-му столітті, що робить Ефіопію однієї з найдавніших християнських країн.
  • Ефіопія — єдина з африканських країн, яка ніколи не була ніким колонізована (проте пережила 5 років окупації режимом Муссоліні).
  • Кава вперше з’явилася саме в Ефіопії.
  • В ефіопському році тринадцять місяців, а не дванадцять.
  • Національна валюта — ефіопський бір. Курс обміну біра приблизно дорівнює українській гривні (27 бір за 1 USD).