Асоціація «Українське Об’єднання Лізингодавців» підвела підсумки діяльності у ІІ кварталі 2018 року

ПРЕС – РЕЛІЗ. Підсумки діяльності Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» у ІІ кварталі 2018 року

В порівнянні з ІІ кварталом 2017 року:

+ 2 млрд грн. в обсязі нових угод фінансового лізингу

+ 2.8 млрд грн. в обсязі портфелю лізингових компаній

Компанії-учасники Асоціації продовжують стрімко нарощувати обсяги нових укладених договорів лізингу. У 2-у Кварталі 2018 року обсяги нового бізнесу склали 4,390 млн. грн. проти 2,865 млн у 1-у кварталі поточного року (+53% за квартал). Порівняно з 2-м кварталом минулого року зростання нового бізнесу склало +85%.

Лідером із зростання за ІІ квартал 2018 року в абсолютному вимірі стала компанія OTP Leasing (+1,142 млн грн).

Лідерами із динаміки зростання нового бізнесу в ІІ кварталі 2018 році стали компанії Scania Credit Ukraine (+255%) та VFS Ukraine (+203%).

 Станом на 30.06.2018 загальний обсяг портфелю лізингових компаній – членів Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» становить 12,992 млрд грн (без врахування плати за користування предметом лізингу), що на 12.5% більше ніж на кінець попереднього кварталу і на 27.1% вище за розмір активів в аналогічному періоді минулого року.

Лідерами по приросту лізингового портфелю стали компанії:

  • VFS Ukraine (+35%);
  • OTPLeasing  (+27%);
  • Scania Credit Ukraine (+15%).

Частка п’яти найбільших компаній – учасників Асоціації (за обсягом діючих договорів лізингу) у загальному портфелі членів Асоціації склала майже 80%.

Більшість лізингових угод укладених в ІІ кварталі 2018 року передбачали фінансування автомобільного транспорту та сільськогосподарської техніки.

Так за перші 6 місяці 2018 року лізингові компанії – учасники асоціації профінансували більше 4 тис. легкових та вантажних авто. Частка нових легкових авто оформлених в лізинг склала 6% від усіх (39492) проданих за перше півріччя нових легкових автомобілів в Україні. Для вантажних автомобілів та LCV цей показник становить 10.7%.

Спостерігається значна відмінність у проникненні лізингу в розрізі провідних автомобільних марок. Так, в сегменті легковиків, % авто оформлених в лізинг в загальних продажах ТОП 10 брендів складає від 1.3 % до 12.7%. В сегменті вантажних автомобілів та LCV деякі бренди ТОП 10 досягли показників, що перевищують 15% позначку.

З 297 наданих в лізинг нових тракторів найбільшим попитом користувалися (Беларус, New Holland та Case). Серед комбайнів трійка лідерів виглядає наступним чином: New Holland, John Deere та Claas. Всього в І півріччі було надано в лізинг 669 об’єктів сільськогосподарського призначення.

Крім того, протягом ІІ кварталу 2018 року в рамках співпраці Асоціації та проектом USAID «Трансформація фінансового сектору» було проведено:

  • V Міжнародну Конференцію «Лізинг в Україні: нові виклики та можливості”. Форум зібрав в цьому році понад сто українських та зарубіжних учасників: лізингодавців, лізингоотримувачів, представників виконавчої та законодавчої влади України та європейської конфедерації LEASEUROPE, міжнародних донорів. Конференція стала для них майданчиком для обміну досвідом, пошуку нових ідей для розвитку галузі.
  • Проведено 6 тренінгів для представників компаній-учасників Асоціації, зокрема: тренінги з новел законодавства, вендорного фінансування, продажів, антикорупційного комплаєнсу, особливостей стягнення боргів приватним виконавцем тощо.
  • Катаржина Качмарек (Katarzyna Kaczmarek) – міжнародний експерт з багаторічним досвідом у сфері вендорного фінансування в рамках спеціального засідання Ради Директорів Асоціації провела тренінг з організації вендорного фінансування у країнах Центральної і Східної Європи, дієвими підходами до застосування подібних програм у сфері будівництва, інформаційних технологій та інших секторів економіки.

 

Контакти для ЗМІ:

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців»

+38 044 529 46 90

+38 093 381 51 00

[email protected]

uul.com.ua