Українські банки надали на 37 % більше лізингу в 2021 році, ніж в попередньому – Асоціація лізингодавців України

Асоціація лізингодавців, проаналізувавши звітність, оприлюднену Національним банком, відзначає збереження тренду на зростання кількості і вартості лізингових угод як в небанківському, так і в банківському сегменті.

Так, вартість нових  угод, укладених банками,  склала 9,22 млрд. грн в 2021 р. Це вказує на зростання на 37,5% порівняно з минулим роком. Динаміка цього сегменту дещо уповільнилась, порівняно з сукупним результатами перших трьох кварталів (де приріст становив 68%), але все ще залишається вражаючою в умовах “ковідної” економіки. Вона випереджає  макроекономічні показники, що  підтверджує величезний  потенціал та стійкість цього фінансового інструменту.

Останній квартал року став найуспішнішим для банківського лізингу. Вартість нових угод в четвертому кварталі сягнула 2,9 млрд. грн, що на 11% більше ніж у третьому кварталі, і на 60% більше ніж у другому.

Послуги фінансового лізингу в 2021 році загалом надавали 19 банків – на два оператори більше, ніж минулого року. Частка ТОП-3 банків продовжує падати з 65%  до 59% від загальної вартості угод, тож зменшується концентрація і зростає конкурентність. До найбільш активних банків за результатами року входять: Приватбанк (24,6% від вартості нових угод всіх банків), Укргазбанк (18%) і ПУМБ (16%), Таскомбанк (12%) та Кредобанк (11%).

З точки зору динаміки, за річними показниками вирвався вперед  банк «Інвестиції і Заощадження». Приріст вартості його нових угод склав 64663% до аналогічного періоду минулого року, і сягнув позначки 212 млн. грн. Примножив свої зусилля також і Укрексімбанк, який приріс  на 10323%, уклавши угод  на загальну суму в 156 млн. грн. Трійку лідерів за динамікою зростання завершує Полтава-банк, який збільшив вартість нових угод на 1724%, або до 7,5 млн. грн.

Також, зростанню сегменту сприяла активність кількох нових гравців, які не були активні минулого року. Серед них –  Комінвестбанк, банк Південний, Банк Січ, Юнекс Банк.

Банківський портфель лізингових угод на звітну дату  склав 11,3 млрд. грн, тобто він  зріс на 3% за рік. Трійка найбільших банків за розміром лізингового портфелю має частку в 53% від загальної вартості портфелів банків. В п’ятірку лідерів за розміром портфеля входять Приватбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, ПУМБ та Кредобанк.

Частка юридичних осіб в нових лізингових угодах з банками склала 88%,  інші  12% надані в роздріб фізичним особам . В портфелях розподіл за клієнтами аналогічний. Протягом року він не зазнав значних змін.