Програма державної підтримки бізнесу «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» – запущена

Від сьогодні, поруч з кредитом, на підтримку малого та середнього бізнесу запрацював фінансовий лізинг, ключові надавачі якого об’єднані в Асоціацію лізингодавців України.

16 грудня в Міністерстві фінансів України за участі заступника Міністра Юрія Драганчука відбувся перший крок до реалізації Програми Доступний Лізинг. Як тільки Міністерством та Фондом розвитку підприємництва (ФРП) були розроблені всі необхідні нормативи та критерії для участі в проекті, лізингодавці одразу включилися в процес підготовки, оскільки рівень зацікавленості ринку і його клієнтів був надзвичайно високий. І ось три перші компанії вийшли на фінішну пряму, оперативно підготувавши всі необхідні документи для отримання статусу Партнера Програми. Урочисте підписання відбулося в спеціальній залі Міністерства фінансів.

Всіх присутніх на зустрічі привітав заступник Міністра Юрій Драганчук. Він, зокрема, відзначив, що програма вже добре себе зарекомендувала за ці роки, але хотілося б, щоб більше ресурсу було направлено саме на капітальні інвестиції. Тож, у цьому контексті участь лізингу буде дуже доречною: «Мінфін зацікавлений розвивати фінансовий лізинг для підприємництва, як один із дієвих інструментів, що активно використовується успішними країнами, і без якого важко уявити повноцінний розвиток малого бізнесу та економіки країни. Відсутність необхідності внесення застави, менший розмір власного внеску підприємства, більш оперативний розгляд лізингової заявки та оформлення договору – такі переваги лізингової форми фінансування, порівняно з класичним банківським кредитуванням. ММСП можуть отримати в лізинг транспорт, техніку, обладнання і навіть нерухомість для своєї господарської діяльності і пришвидшення розвитку бізнесу. Державна програма «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» покликана посилити інвестиційну активність малого та середнього бізнесу», – зазначив заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції, Голова Ради Фонду розвитку підприємництва Юрій Драганчук.

Нагадаємо, що 21 жовтня 2021 року постановою Уряду запроваджено державну програму підтримки суб’єктів мікро, малого та середнього підприємництва (ММСП) за договорами фінансового лізингу, розроблену Мінфіном. «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%»  було запроваджено як доповнення до банківської компоненти раніше працюючої Програми кредитування, для посилення інвестиційної складової проекту та для спрощення доступу мікро, малого і середнього бізнесу до фінансового лізингу.

16 грудня ФРП, який, зокрема, реалізує політики Мінфіну щодо підтримки та розвитку підприємництва, уклав перші угоди з лізинговими компаніями ТОВ «ОТП Лізинг», ТОВ «УЛФ-Фінанс» і ТОВ «Бест Лізинг» для участі у Програмі. Всі вони є членами Асоціації лізингодавців України. Асоціація об’єднує всіх активних гравців ринку (які генерують близько 90% українського лізингового портфелю). І вона в цей же день підписала Меморандум про співпрацю з Фондом розвитку підприємництва.

Гендиректор Асоціації лізингодавців Марина Масіч, зокрема, сказала: “Ринок лізингу більше року напружено чекав цього дня, коли він, нарівні з кредитом, зможе запропонувати своїм клієнтам – малому та середньому бізнесу, програму доступного фінансування обладнання  та автотранспорту, з елементом державної підтримки. І така підтримка точно буде спрямована на розвиток та на підвищення конкурентоздатності підприємств, а не на “проїдання”. І ми не просто чекали, а докладали всіх можливих зусиль, щоб довести зацікавленим сторонам великий потенціал нашого фінансового інструменту.  В чому нам також допомагали і міжнародні донори – проект USAID. Ринок четвертий рік поспіль демонструє стійке зростання всіх своїх показників,  підтверджуючи тим самим свою стійкість в часи економічної турбулентності. Тож, він може бути надійним партнером держави в підтримці ММСП. Більш того, він може потужно працювати на зростання ВВП держави в таких галузях, як дорожнє будівництво, відновлювальна енергетика, медицина, “зелений транспорт”, за умови розробки спеціальних державних програм. Про що свідчить успішний міжнародний досвід”.

Щодо підписання Меморандуму про співпрацю з ФРП, то Гендиректор Асоціації висловила надію, що кооперація зусиль організованого ринку та уповноваженого Урядом органу сприятиме запуску нових цікавих проектів для розвитку та підтримки українського підприємця.

А керівник Фонду Валерій Майборода додав, що наша співпраця буде продовжуватися не лише в напрямку підтримки лізингом реального сектору економіки, але й у сфері підтримки самого лізингу альтернативними джерелами фінансування. І це було дуже гарною новиною  для ринку, який потерпає від нестачі довгого та зваженого ресурсу.

Під час заходу учасникам презентували умови участі в програмі, портрет позичальника та кроки, які необхідно здійснити для участі у Державній програмі «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%». Зокрема, підприємець обирає предмет лізингу та подає заявку до лізингової компанії. У разі його прийнятності умовам програми, укладається договір фінансового лізингу, за яким відбувається передача предмету лізингу підприємцю та сплата ним на щомісячній основі компенсованого лізингового платежу. Програмою можуть скористатись під 5-7-9% річних ММСП, зареєстровані на території України (окрім тимчасово окупованих територій). Максимальна сума лізингового договору 50 млн грн строком до 5 років. Власний внесок має становити від 10-15%.

Асоціація лізингодавців вітає всіх представників галузі з новими можливостями, що відкриваються сьогодні і заохочує їх до більш активної участі в Програмі. Так само ми запрошуємо і клієнтів лізингового сегменту скористатися величезними перевагами, які надає унікальна державна програма підтримки бізнесу через інструмент фінансового лізингу.