В першому кварталі обсяг лізингу, що надається банками, збільшився на 97%

Протягом першого кварталу 2021 р. українські банки уклали угод з фінансового лізингу на суму 1,95 млрд. грн. Це на 97% більше ніж за аналогічний період минулого року. Динаміка надання лізингових послуг у банківському сегменті значно пришвидшилась і може вказувати на те, що банки стали відводити більше значення своїй лізинговій діяльності.

Таке збільшення обсягів нових угод стало можливим завдяки значному ривку, який здійснив Укргазбанк, який збільшив обсяги нових угод на 760% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Дуже швидку динаміку показали МТБ Банк (приріст на 581%) і А-Банк (на 349%).

Також зростанню сегменту сприяла активність кількох нових гравців, які не були активні в першому кварталі минулого року. Серед них Комінвестбанк, Креді Агріколь Банк, та Мегабанк.

Загалом послуги фінансового лізингу в цей період надавали 15 вітчизняних банків, що на 2 банки менше ніж протягом минулого року. Частка трьох найактивніших банків дещо зменшилась, але залишається на високому рівні – 67% від загальної вартості угод. До найбільш активних банків за результатами першого кварталу входять: Укргазбанк (32% від вартості нових угод всіх банків), Приватбанк (21%) і ПУМБ (13%)

Портфель лізингових угод банків майже не змінився протягом звітного періоду із загальною вартістю 11 млрд. грн. Трійка найбільших банків за розміром лізингового портфелю має частку в 62% від загальної вартості портфелів банків, а десять найбільших банків– 97%. Частка юридичних осіб у нових лізингових угодах із банками склала 84%, тоді як частка фізичних осіб склала 16%. В портфелях же частка корпоративного сегменту залишилась незмінною  на рівні 89%.