Лізингове фінансування українських аграріїв в 2020 зросло на 17%

Лізингові компанії  Асоціації, зареєстрували 2 153 одиниці сільськогосподарської техніки за 2020 рік, що на 17% більше ніж в попередньому. Тож за підсумками року лізинг показав зростання в усіх ключових для себе сегментах,  незважаючи на глобальну та внутрішньо-українську  рецесію.

Галузі вдалося  зкоригувати бізнес-процеси з урахуванням нових викликів та уникнути   значного впливу пандемії COVID-19 на обсяги фінансування  в сільськогосподарському сегменті. Зростання нових реєстрацій агротехніки відбувалося  протягом усього року, окрім четвертого кварталу, коли зафіксовано спад реєстрацій на 22% порівняно з попереднім, викликаний сезонним циклом агроіндустрії. Березень і липень стали  піковими місяцями в 2020 році, протягом яких було зареєстровано 232 і 228 одиниць техніки відповідно.

Трійкою лідерів за реєстраціями агротехніки  в минулому році стали ОТП Лізинг (57% від усіх реєстрацій за період), Кредобанк (15%), та Адванс Лізинг (11%). Їх сукупна частка в цьому сегменті склала 84%.

Найбільш поширеним видом техніки у аграріїв були трактори,  частка яких  на ринку склала 26%, і  трактори виробництва New Holland користувалися підвищеним попитом ( 23% від загального обсягу). Наступними за популярністю були бренди  John Deere (16%) і Fendt (12%).

Поза сегментом тракторів, близько 14% нових реєстрацій припало на техніку для обробки ґрунту, 14% – на жниварки, а ще 11% – на сівалки. Решта видів техніки  мали частку меншу за 10%.

Загальний парк сільськогосподарської техніки лізингових компаній на кінець 2020 року також зріс на 14% і  сягнув 4 805 одиниці. Найбільше техніки належить компанії ОТП Лізинг (52% від парку всіх членів Асоціації), друге місце за цим показником посідає  Кредобанк (18%) і третє – Альфа-Лізинг (9%).

Компанії та банки лізингодавці, що є членами Асоціації,  репрезентують близько 80%  українського  ринку лізингу, тож загальні обсяги фінансування  в агросектор можуть бути навіть дещо вищими. В  цілому  галузь демонструє стабільність та надійність, майже не дозволяючи зовнішнім факторам впливати на амбітні  плани співпраці з вітчизняними агровиробниками.