Компанія Ілта : фокус на оперативний лізинг


У зв’язку зі змінами чинного законодавства України, а саме, вступу в дію 19 жовтня 2019 року Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг”, частина повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг передано до Національного банку України.

НБУ з 01.07.2020 року почав регулювати страхові, лізингові, факторингові, мікрофінансові компанії, бюро кредитних історій, ломбарди, кредитні спілки. Національним банком України також було встановлено, що послуги з фінансового лізингу можуть надаватись на підставі діючої ліцензії лізинговими компаніями, які є фінансовими установами, при цьому такі послуги повинні бути для таких компаній виключним видом діяльності.На прикладі одного з перших гравців лізингового ринку України, автомобільної компанії «ІЛТА», яка займається різними видами діяльності можна побачити, як компанія вирішила виходити з ситуації, а саме – оптимізувавши свій лізинговий бізнес не змінюючи статусу підприємства на фінансову установу. Компанія «ІЛТА» починала свою діяльність як імпортер. Автомобільна індустрія України отримала завдяки «ІЛТА» вихід бренду Peugeot на український ринок, адже саме ця компанія у далекому 1992 році була першим імпортером і представником цього бренду. В 1995 році «ІЛТА» почала представляти в Україні бренд Pirelli. Згодом для розширення каналів збуту і задоволення потреб корпоративних клієнтів з*явилися такі види діяльності як оперативний і фінансовий лізинг транспортних засобів які компанія успішно розвивала на протязі останніх 15 років.

В 2020 р. ТОВ «ІЛТА» у зв’язку зі зміною законодавства і зміною регуляторів ринку, а також з огляду на специфіку своєї діяльності прийняло рішення відмовитись від надання послуг фінансового лізингу, та, відповідно, статусу фінансової установи, зважаючи на той факт, що, одночасно з діяльністю по наданню послуг фінансового лізингу, ТОВ «ІЛТА» надає послуги оперативного лізингу, адміністрування парків транспортних засобів, а також є офіційним дилером автомобілів марок «Пежо», «Сітроен», «ДС» та сервіс-партнером марки «Опель», надає послуги сервісного обслуговування та ремонту автомобілів, збереження транспортних засобів, надає в оренду власне нерухоме майно .За словами Голови Товариства Міщенко С.О.: «Діяльність «ІЛТА» окрім отримання прибутку, завжди була спрямована на вирішення проблем наших клієнтів. Було б неможливо зберегти фінансовий лізинг і всі інші не менш важливі для нас види діяльності щоб вони здійснювалися від імені однієї юридичної особи. Для захисту інтересів партнерів, з якими у ТОВ «ІЛТА» укладено договори фінансового лізингу транспортних засобів, було підписано Договір купівлі-продажу з ТОВ «ОТП Лізинг», щодо передачі йому прав власності на предмет лізингу та прав і обов’язків лізингодавця за договорами фінансового лізингу у тому ж обсязі і на тих самих умовах (фактично, мова йде про заміну сторони лізингодавця в договорах). Таким чином наші клієнти зберегли діючі контракти і отримали досвідченого і надійного нового партнера . При цьому підкреслю що «ІЛТА» залишилась активним гравцем ринку послуг оперативного лізингу, приймає участь в тендерах на нові корпоративні контракти і успішно обслуговує діючі.

Знаходячи нові шляхи розвитку, завдяки новим брендам і напрямкам, та розширюючи існуючі напрямки діяльності, компанія «Ілта», як і завжди, залишається успішною багатопрофільною компанією та надійним партнером з багаторічною репутацією.»

Джерело