Нацбанк відзначив кардинальне зростання обсягів ринку лізингу, за підсумками III кварталу

Обсяг нових лізингових угод в третьему кварталі цього року зріс на 92%. А Топ-20 компаній на ринку (які є членами Асоціації лізингодавців), надали 100% послуг в цьому сегменті, не дивлячись на те, що ліцензіїї мають 108 учасників

Регулятор підсумував роботу ринку небанківських фінансових послуг на онлайн-зустрічі з представниками галузі, в якій також взяли участь Асоціація лізингодавців та її члени.

Нацбанк, зокрема, відзначив стійкі позитивні тенденції у зростанні ринку лізингу. Так, не дивлячись на труднощі  військового часу, обсяг укладених лізингодавцями угод зріс на 92 відсотки, в порівнянні з попереднім звітним періодом і склав понад 3,1 млрд грн . І, хоч він все ще залишається в рази меншим за аналогічний період минулого року, в той же час, такі цифри свідчать про справжній прорив після тривалого спаду від початку війни.

За даними НБУ, в ІІІ кварталі лізингові угоди укладалися переважно для фінансування автотранспорту та сільськогосподарської техніки для реального сектору економіки і для фізичних осіб. Так, частка лізингу автомобільного транспорту становила 35%, легкових автомобілів – 31%, а с/г техніки та обладнання – 29%.

Загалом, за даними НБУ, в ІІІ кварталі інші надавачі небанківських фінансових послуг продемонстрували помірне відновлення діяльності, хоча обсяги послуг ще далекі від довоєнних рівнів. Зросли обороти операцій з факторингу, збільшилося кредитування населення фінкомпаніями та ломбардами. Фінансові компанії отримали прибуток та поліпшили показники рентабельності.

В свою чергу, Нацбанк у своїй презентації продемонстрував основні виклики, з якими досі стикаються учасники ринку: втрата капіталу внаслідок погіршення ділової активності; обмеження фондування; слабкий рівень оцінки та управління кредитним ризиком; відсутність у компаній запасу стійкості та міцності для підтримки та подальшого розвитку бізнесу.

Марина Масіч, директор Асоціації лізингодавців у своєму виступі щодо стану лізингового ринку погодилася з Регулятором, що зазначене вище обмеження джерел фінансування є  перешкодою на шляху до розвитку. В той же час, вона відзначила, що це давня  ситемна проблема, що тягнеться з довоєнних часів. Але на сьогодні виникло цілий ряд нових, операційних перешкод, які гальмують розвиток, або зовсім зупиняють бізнес в компаніях. І ринку хотілося б вірити, що Регулятор може сприяти або ініціювати їх вирішення.

Зокрема, мова йде про необхідність надання лізингодавцям можливості, на рівні з іншими учасниками небанківського ринку, відносити резерви під очікувані кредитні збитки на витрати. Бо зараз, компаніям доводиться сплачувати величезні суми податків з неотриманих доходів. Крім того, є важливим дозволити цьому сегменту ринку розраховуватися з іноземними інвесторами по раніше наданим кредитам, якщо ми хочемо отримувати нові кредити в наступному році. І чекає врегулювання проблема повного мораторію на виконавчі написи, зокрема, щодо юридичних осіб, що призвела до різкого зростання неплатежів (в тому числі, від платоспроможних компаній).

Представники НБУ погодилися, що доцільно провести зустріч з ринком для обговорення можливих шляхів вирішення озвучених питань. 

Додатково, Нацбанк відзначив на засіданні, що дивовижним чином зростання обсягу фінансових послуг відбулось на тлі скорочення кількості фінустанов. Лише за квартал, із Реєстру вилучено: 45 фінансових компаній, вісім кредитних спілок, чотири ломбарди, три страховики та дві компанії – лізингодавці. Більше половини цих установ припинили діяльність за рішенням Регулятора, інші – відмовилися від ліцензій добровільно. Деяким фінансовим компаніям частково анульовано ліцензії, а близько 70 установам тимчасово зупинено ліцензії до усунення виявлених порушень.

В той же час, Національний банк поновив низку регуляторних вимог до учасників ринку, зокрема, щодо дотримання фінансових нормативів та строків подання звітності. Варто зазначити, що майже 80% лізинодавців подали свою звітність у III кварталі цього року, що є одним з найвищих відсотків на ринку. Втім, НБУ просить всіх учасників ринку без винятку привести свою діяльність у відповідність до вимог і вчасно звітувати про свою діяльність.