Програма «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» – практичні аспекти участі надав лізингодавцям Асоціації Фонд підприємництва

Лізингові компанії, об’єднані в Асоціацію лізингодавців, розпочали активний процес підготовки до участі в Програмі державної підтримки бізнесу «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%». Перші три компанії з організованого ринку стали партнерами Програми вже 16 грудня цього року, коли підписали угоди з Фондом розвитку підприємництва (ФРП) про участь в ній.

В той же день, між Асоціацією лізингодавців та ФРП був підписаний також Меморандум, який ліг в основу співпраці двох організацій.

21 грудня відбулась перша онлайн зустріч за участю представників лізингових компаній та ФРП, організована Асоціацією лізингодавців України для отримання відповідей на чисельні запитання, які виникли у потенційних партнерів при підготовці до участі в Програмі. На зустрічі, представники Фонду презентували процедуру входження в Програму, вимоги та формат подачі матеріалів для партнерства. Учасники обговорили пакет документів та особливості входження в Програму для різних категорій учасників.

Ризик менеджер ФРП Олена Редька, на онлайн зустрічі деталізувала портрет позичальника, прокоментувала положення нормативів та повідомила, які саме об’єкти лізингу можуть бути передані за Програмою. Вона також проінформувала про обмеження щодо деяких із них. Пані Олена підкреслила, що основною метою Програми є інвестиційна складова, розвиток бізнесу лізингооотримувачів і саме він має бути в основі предмету угоди. Зокрема, наприклад, Фонд не узгоджуватиме заяви, об’єктом лізингу в яких буде визначено легкові авто представницького класу для особистого користування керівників бізнесу, а нежитлова нерухомість цілком може бути допущена лише без права її наступної передачі третім особам.

Олена Редька підтвердила, що Фонд уже активно приймає документи на участь в Програмі. Члени Асоціації – лізингові компанії та банки-лізингодавці мають величезну зацікавленість в участі у ній, тож, вони поставили багато важливих запитань щодо всіх нюансів майбутньої співпраці з державою, а також, щодо форс-мажорних обставин, структури платежів, які будуть компенсовані, стосовно зворотнього лізингу, сублізингу, тощо.

Представник Фонду Олена Редька та директор Асоціації лізингодавців Марина Масіч запрошували лізингодавців невідкладно долучатись до процесу входження в Програму.