Попит на лізингові послуги продовжує невпинно зростати

що дозволило ринку продемонструвати потужний приріст за три квартали 2021 року (за даними Національного Банку України)

Асоціація лізингодавців України проаналізувала оприлюднену Регулятором звітність про підсумки роботи за 9 місяців, і відзначає, що розмір ринку фінансового лізингу України сягнув 36 944 млн. грн. за звітній період. Це свідчить про його зростання на 79% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Тож, галузь продовжує демонструвати колосальну позитивну динаміку та, ймовірно, досягне рекордних показників у своїй історії за результатами 12 місяців.

За підсумками окремо взятого третього кварталу, лізинговий ринок також показав потужний результат, обсяг нових угод склав 14 906 млн. грн., а це на 77% більше, порівняно з аналогічним періодом минулого року, що вказує на стабільно високу динаміку.

Позитивний тренд на ринку продовжують демонструвати і банки-лізингодавці. Загальний обсяг фінансового лізингу, що надавався банками у звітному періоді, склав 6 344 млн. грн. Приріст нового бізнесу за звітній період склав 68% порівняно з аналогічним періодом минулого року, що також є вражаючим.

При цьому, частка доробку банків у загальнонаціональному обсязі склала 17% порівняно з 18% за рік до того. Це, вочевидь, вказує на те, що зростання відбувається за рахунок приросту попиту на лізингові послуги загалом, а не за рахунок більшої активності банківського сегменту.

В свою чергу, вартість нових угод, що укладались лізинговими і фінансовими компаніями, становить      30 599 млн. грн. (це зростання на 82%). Але при цьому, вклад цих двох типів надавачів послуг і в загальноукраїнський здобуток абсолютно неспівставний  – лише 2 відсотки угод укладають на ринку фінансові установи, в той час як 98% обсягу генерують компанії-лізингодавці, що не є фінансовими установами, але мають право надавати фінансові послуги.

Що стосується загальноринкового портфелю угод, то він сягнув 59 279 млн. грн., що свідчить про його зростання на 24% протягом дев’яти місяців. Частка банків-лізингодавців у портфелі – 19%, а її розмір зріс на 13%. Питома вага лізингових і фінансових компаній в портфелі – 81%, при цьому її динаміка протягом року – плюс 27%. Основними джерелами фінансування для лізингових компаній були авансові платежі (34%), кредити банків (36%) і власний капітал лізингових компаній (19%).