Аграрії забезпечені основними видами сільгоспмашин лише на 50%, – експерт

В Україні спостерігається великий відкладений попит на сільгосптехніку. Закупівля основних видів сільськогосподарської техніки складає 3-5% від наявної, тоді як для нормального відтворення машинно-тракторного парку потрібно щорічно закуповувати 8-12%.
Про це заявив завідувач відділу ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук, повідомляє прес-служба центру.
Він підкреслив, що активність агрохолдингів, які у 2015 році закуповували найбільше сільгосптехніки, у 2016 року дещо зменшилася. Натомість зараз техніку переважно купують господарства із земельним банком від 4 тис. до 10 тис. га. Активність проявляють також малі господарства, які шукають альтернативу вітчизняній техніці через ринок вживаної імпортної, зауважив експерт.
За даними науковців Інституту аграрної економіки, аграрії забезпечені основними видами сільгоспмашин лише на 50%.
Особливо критична ситуація склалася з тракторами. Станом на 2016 рік, за різними підрахунками, понад 75% тракторів знаходилося за межами амортизаційного та економічно доцільного терміну експлуатації. 
Ситуація ускладнюється тим, що популярність вітчизняної техніки поступово зменшується, зазначив Олександр Захарчук. Якщо у 2004 році 80% продажу сільгоспмашин припадало на заводи України та країн СНД, то нині їх частка не перевищує 20%. 
Ті ж вітчизняні підприємства, які змогли налагодити виробництво сучасних зразків, реалізують свою продукцію переважно на зовнішніх ринках.
Разом із тим імпорт закордонної сільгосптехніки продовжує зростати. За даними митної статистики, за 2015 рік було завезено тракторів на $229,9 млн, комбайнів – на $106,6 млн . А за дев’ять місяців 2016 року – на $424,7 млн та $218,3 млн відповідно, зазначив Олександр Захарчук.
На думку експерта, вирішити згадані проблеми можна, створюючи спільні підприємства сільськогосподарського машинобудування та ліцензійного виробництва іноземної техніки в Україні, а також сформувавши привабливий механізм розвитку цивілізованого ринку лізингу сільськогосподарської техніки та обладнання.