Справа про розкрадання державних коштів в «Украгролізингу» візьме під контроль ГПУ

На чиїх рахунках осіли 669 мільйонів гривень бюджетних коштів, які повинна була освоїти компанія «Украгролізинг» за цільовими аграрним держпрограмами, з’ясує Генпрокуратура. З такою вимогою до Віктора Пшонки сьогодні звернулася Антикорупційна рада України.

«Громадська організація «Антикорупційна рада України» звертається до Вас з вимогою взяти під особистий контроль причетність керівництва НАК «Украгролізинг» до розкрадання бюджетних коштів, і не допустити того, щоб корупціонерам вдалося уникнути кримінальної відповідальності або покинути територію України до завершення усіх слідчих дій», – йдеться у тексті звернення.

Нагадаємо, за результатами аудиту, проведеного Державною фінансовою інспекцією, стало відомо, що «Украгролізинг» у період з 2010-го до 2013-го рр.. неефективно використовував 669 млн. грн. Це становить більше 70% виділених державою коштів. Як відомо, ці гроші були призначені для закупівлі та надання в лізинг сільськогосподарської техніки аграрним компаніям. Однак на українських полях обіцяна техніка так і не з’явилася. Зате «Украгролізинг» профінансував ТОВ «ДПЗКУ-МТС» і ТОВ «Перлина Збруча», які жодного відношення до аграрного сектору України не мають.

У безконтрольного використання державних мільйонів чиновниками «Украгролізингу», на думку фахівців, є багато причин. Одна з них пов’язана з тим, що всупереч статті 22 Бюджетного кодексу, розпорядником бюджетних коштів визначений НАК «Украгролізинг». Тобто компанія фактично не підкорялася профільному міністерству, і це дозволило чиновникам оперувати грошима на свій розсуд.

За фактом розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах винні чиновники можуть бути покарані одразу за кількома статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, нецільове використання бюджетних грошей та зловживання службовим становищем передбачає позбавлення волі на строк від 2-х до 6-ти років.

ГолосUA