Обсяги лізингу, що надається банками, зростають синхронно з небанківським сегментом – підсумки 3 кварталу 2021 р.

Асоціація лізингодавців України, проаналізувавши звітність, оприлюднену Національним банком, відзначає збереження тренду на зростання кількості і вартості лізингових угод в звітному періоді. Вартість нових лізингових угод українських банків склала 6,34 млрд. грн за три квартали 2021 р. Це вказує на зростання в 68% порівняно з тим самим періодом минулого року. Динаміка зростання цього сегменту ринку дещо уповільнилась порівняно з результатами першого півріччя, коли зростання склало 113%. Це перш за все пояснюється тим, що динаміка минулого року пришвидшились якраз починаючи з третього кварталу у зв’язку з пом`якшенням впливу короновірусу на економічні процеси.

Незважаючи на уповільнення динаміки, банки все ще демонструють вражаючий результат – адже не так багато секторів економіки можуть похвалитися такими темпами росту. Це зайвий раз свідчить про привабливість лізингу як банківського продукту, та як інструменту фінансування для малого й середнього бізнесу.

У квартальному ж розрізі, останній квартал став найуспішнішим для банківського лізингу цього року. Так вартість нових угод в третьому кварталі сягнула 2,6 млрд. грн, що на 45% більше ніж у другому кварталі, і на 33% більше ніж у першому. Послуги фінансового лізингу в 2021 році надавали 17 банків, стільки ж як і минулого року. Частка топ-3 банків продовжує падати і зменшилась з 65% до 58% від загальної вартості угод за три квартали. До найбільш активних банків за результатами трьох кварталів входять: Укргазбанк (21,3% від вартості нових угод всіх банків), Приватбанк (21,2%) і ПУМБ (16%). Частка двох лідерів банківського сегменту лізингового ринку майже зрівнялась.

За результатами трьох кварталів з точки зору динаміки вирвався вперед банк «Інвестиції і Заощадження». Приріст вартості його нових угод склав 64663% до аналогічного періоду минулого року, і сягнув позначки 212 млн. грн. Дуже активізувався на ринку також банк «Креді Агріколь», який уклав на 3326% більше ніж за аналогічний період минулого року, або на загальну суму в 344 млн. грн. Трійку лідерів за динамікою зростання завершує державний Укрексімбанк, який збільшив вартість нових угод на 2409%, або до 37,7 млн. грн.

Також зростанню сегменту сприяла активність кількох нових гравців, які не були активні минулого року. Серед них Комінвестбанк, банк Південний та Мегабанк. Портфель лізингових угод банків склав 11,4 млрд. грн, він зріс на 4,5% з початку року і на 13% за рік. Трійка найбільших банків за розміром лізингового портфелю має частку в 57% від загальної вартості портфелів банків. В трійку лідерів за розміром портфеля входять Приватбанк, Укргазбанк і ПУМБ.

Частка юридичних осіб в нових лізингових угодах з банками склала 87% в, тоді як частка фізичних осіб склала 13%. В портфелях же частка корпоративного сегменту зменшилась від 88% до 79%.