Фінустанови почали подавати звіти до НБУ через новий портал


Розпочалося подання небанківськими фінансовими установами звітності за дев’ять місяців 2020 року на новий портал НБУ.

За даними регулятора, з 5 жовтня запрацював новий вебпортал Національного банку для подання звітності небанківськими фінансовими установами. Порядок її подання не змінюється.

Інструкцію щодо подання звітності небанківськими фінустановами до центробанку та Реєстр показників оприлюднено на сторінках офіційного інтернет-представництва НБУ.

Інструкцію оновлено в частині переліку форматів звітних файлів (Word, Excel, PDF), які подаються на адресу [email protected], деталізовано порядок підписання файлів кваліфікованим електронним підписом, уточнено зміст зворотних повідомлень про отримання звітності, визначено єдину адресу для подання запитів на заміну звітності [email protected].

Нацбанк звертає увагу, що в звітному періоді (за 9 місяців 2020 року) удосконалено автоматизований контроль звітних файлів, зокрема, запроваджено порівняння даних поточного звітного періоду з попереднім та новий міжфайловий контроль.

На кінець жовтня заплановано оприлюднення проєкту нових правил складання та подання звітності небанківськими фінустановами, який планують затвердити цього року та який запрацює в І кварталі 2021 року.

Нагадаємо, Національний банк 1 липня отримав повноваження з регулювання діяльності небанківських фінустанов: страхових, лізингових, фінкомпаній, кредитних спілок і ломбардів у рамках закону про спліт, який передбачає розподіл функцій між Нацбанком і НКЦБФР та ліквідацію Нацкомфінпослуг.

Нацбанк також запустив реєстр небанківських фінустанов.

НБУ трансформував департамент нагляду за страховим ринком у департамент нагляду за ринком небанківських фінпослуг.

Новостворений департамент здійснюватиме пруденційний нагляд за ринком небанківських установ.

Джерело