Результати роботи лізингового ринку за перше півріччя 2020 року

Національний Банк нещодавно оприлюднив результати діяльності лізингових компаній України за 1 півріччя 2020 року. Презентовані дані свідчать, що загальна вартість нових лізингових угод на ринку склала 10 391 млн. грн.

Такий результат вказує на те, що ринок, продовжуючи займати високу питому вагу на ринку  фінансування, все ж скоротився на 13% за вказаний період у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Що значно краще песимістичних прогнозів, які мали місце на початку пандемії. Безперечно, основною причиною негативної динаміки є вплив COVID-19, що значно пригнітив економічну активність в країні та світі. В той же час динаміка ринку лізингу була зростаючою в першому кварталі поточного року, як і чотири післякризових роки до цього, і пішла на спад лише з квітня 2020.

Раніше НБУ вже зазначив, що нещодавнє пом’якшення карантинних обмежень призвело до пожвавлення ділової активності та сприятиме відновленню економічного зростання в другому півріччі 2020 року. Це, в свою чергу, безумовно призведе і до зростання обсягу нового бізнесу в лізингу, який є похідним інструментом від стану економіки.  

На кінець першого півріччя 2020 року портфель лізингових угод склав 26 119 млн. грн., що свідчить про незначне його скорочення в межах 5%.

Майже 88% лізингових угод, що були укладені протягом 1 півріччя 2020 року, були укладені юридичними особами-лізингодавцями, і лише 22% – фінансовими компаніями. Основними джерелами фінансування для юридичних осіб-лізингодавців за вказаний період залишаються авансові платежі (30%), банківські кредити (28%) і власний капітал лізингових компаній (24%). Фінансові компанії на 54% фінансували свою діяльність за рахунок випуску цінних паперів.