“Фінансовий лізинг в Україні: поточний стан та перспективи розвитку” – прес-реліз за результатами круглого столу

21 травня відбувся круглий стіл на тему: «Фінансовий лізинг в Україні: поточний стан та перспективи розвитку», на якому ключові представники ринку та регуляторних органів підвели підсумки 2018 року, обговорили проблемні питання а також перспективи розвитку галузі.

Олександр Залєтов, член Нацкомфінпослуг повідомив, що об’єм ринку фінансового лізингу зріс у 2018 році на 67,9% і склав 21,5 млрд грн. «Дерегуляція привела до зростання попиту на інвестування коштів в лізингові організації і це сприяло розширенню палітри фінансового лізингу в сторону не тільки транспорту, який був провідним в останні п’ять років, але і на такий важливий сектор економіки як сільське господарство», – заявив Олександр Залєтов.

В той же час, проблемою швидшого розвитку ринку є фондування компаній з фінансового лізингу. «Проблема в тому, що недостатньо випусків облігацій лізингових компаній, кредити досить дорогі. При цьому грошові ресурси не поспішають на цей ринок через низку невирішених проблем. Щоб прийшло фондування на цей ринок, треба захистити лізингодавця, тому що є проблеми, пов’язані з шахрайством з боку деяких лізингоодержувачів. І ця проблема значно глибша, її треба вирішити шляхом прийняття нової редакції закону про фінансовий лізинг», – підкреслив Залєтов.

Популярні галузі – це вже згадані транспорт і сільське господарство, а також будівництво, видобувна промисловість, металургія, сфера послуг, зокрема медицина. «Це основні напрямки роботи фінансового лізингу», – резюмував чиновник.

Марина Масіч, генеральний директор Асоціації “Українське об’єднання лізингодавців”, підтвердила, що обсяг нового бізнесу компаній-членів Асоціації  зростає високими темпами. «Ринок розвивається надзвичайно активно. За минулий рік ми, за нашими даними,  мали зростання на 63% в порівнянні з попереднім роком, а перед цим –  на 50%. Це найвищий показник серед інших сегментів фінансового ринку і потенціал  галузі ще надзвичайно потужний», – заявила Марина Масіч в ході обговорення.

На її думку, розкриттю потенціалу  перешкоджає, перш за все, низький рівень обізнаності щодо суті фінансового лізингу, його можливостей і переваг. «У всьому світі лізинговий ринок розвивається завдяки преференціям і пільгам. При цьому заохочувати можна як лізингодавця, так і лізингоодержувача, що, можливо, навіть ще краще. Ми не просимо пільг для себе, ми просимо підтримати програму заохочення тих, хто буде користуватися лізингом, буде оновлювати основні фонди, особливо аграрії »- акцентувала Марина Масіч.

Асоціація за підтримки Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору” проводить велику просвітницьку роботу серед представників малого та середнього бізнесу а також фізичних осіб, зокрема у вигляді семінарів, тренінгів та ярмарок у найбільших містах України.  Пенетрація українського лізингу (рівень проникнення в капітальні інвестиції)  становить всього 6% в той час, коли в європейських країнах цей показник сягає 40% , а в країнах-лідерах ЄС понад 80%.

«Доброю ознакою» пані Масіч назвала те, що кілька лізингових компаній випустили облігації, а ЄБРР звернув дуже особливу увагу на український лізинг. «Реципієнтом першої  в історії України позики в гривні стала лізингова компанія «ОТП Лізинг», яка отримала 500 млн. грн. від ЄБРР на розвиток малого і середнього бізнесу», – каже Масіч. Це є сигналом для іноземних інвесторів, що в Україні можна і потрібно працювати, зокрема, з українським лізингом.

Також пані Масіч висловила сподівання про те що буде прийнято нарешті  Верховною Радою  Проект закону України «Про фінансовий лізинг» №6395, що вже третій  рік знаходиться на розгляді ВР.

Іван Вишневський, керівник напрямку розвитку небанківських фінансових установ Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору” розповів про світові тенденції лізингу. Так, наприклад, лізинг обладнання вже починає переважати авто лізинг, який в країнах ЄС становить понад 80%. В Японії, наприклад, всього 30% авто лізингу а решта становить ІТ обладнання. Європа сьогодні сфокусувалася на фізичних особах. В Україні споживчий лізинг теж набуває суттєвих темпів зростання. Так, загальна вартість активів, щодо яких були укладені договори фінансового лізингу з фізичними особами небанківськими лізингодавцями за 2018 рік зросла на 26% до 871,9 млн. грн. А банківський портфель договорів з фізичними особами (зменшений на суму резервів) зріс більш ніж втричі зі 180,8 млн. грн. у 2017 році, до  600,8 млн. грн. у 2018.

Представники провідних банків розповіли про банківську специфіку ведення лізингового бізнесу і звернулися до регулятора з проханням послаблення нормативних вимог до банків-лізингодавців, з метою уможливлення рівноправної конкуренції з лізинговими компаніями.

Новий член Асоціації банк ПУМБ теж вбачає великі перспективи фінансового лізингу, спираючись на дані проведеного ними дослідження. «Ми на ринку лізингу півтора року. У 2018 року ми зробили 159 млн грн продажів» – розповів начальник управління фінансового лізингу ПУМБ Володимир Руденко.

Всі без винятку учасники круглого столу розділяють думку про те, що саме лізинг може стати каталізатором розвитку економіки держави при належній підтримці Урядом та активній популяризації даної послуги.

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» –створена в 2005 році як добровільне об’єднання професійних учасників ринку лізингу. Головною метою Асоціації є «сприяння розвитку відкритого і рівнодоступного ринку оперативного і фінансового лізингу в Україні шляхом координації діяльності підприємств, що об’єдналися для захисту спільних інтересів». В той же час проголошено, що об’єднання не слугуватиме досягненню будь-яких угод між її членами щодо розподілу лізингового ринку.

Членами Асоціації є 25 провідних гравців, які представляють понад 80% ринку. Членство в Асоціації автоматично підтверджує надійний імідж лізингодавця, що здійснює свою діяльність відповідно до «Кодексу Етики» Асоціації.