Три роки зростання

Впродовж останніх 3 років небанківський ринок фінансових послуг показує зростання. Що стало причиною такої динаміки, пояснив член Нацкомісії з фінансових послуг Олександр Залєтов.

“Активи небанківських фінансових установ – 170 млрд грн, це становить 13 процентів. Щодо динаміки наданих послуг: фінансовий лізинг – динаміка зростання 92 відсотки. Страхування життя понад 35%. Медичне страхування 32 відсотки. Страхування туристів – 25%. Кредитування (переважно населення, малий бізнес) – це 32%. Це свідчить про те, що довгий час небанківський фінансовий сектор знаходився в тіні, але з банкопадом значна частина банкірів перейшла в небанківський фінансовий сектор і почала розвивати цей сегмент. Зробили таку модель, яка дає змогу будь-якій юридичній особі створювати фінансові установи. Підприємство може започаткувати фінансовий лізинг. Це стало поштовхом для того, щоб небанківські фінансові послуги були ближчі до громадян,” – зазначив експерт.

На питання, чи не стане таке зростання проблемою у майбутньому, адже для багатьох банків агресивна стратегія закінчилася банкрутством, експерт відповів, що нині фінансові компанії фінансуються з двох джерел: власний капітал і капітал банків. Якщо ці джерела будуть мати не такі суттєві обсяги підтримки, то фінансові компанії втратять темпи зростання. Нинішня база потребує захисту з боку захисту прав споживача, також щодо розширення роботи фінансових компаній та інших послуг. Якщо будуть знайдені напрямки фондування фінансових компаній і внесені в законопроекти, які вже підготовлені, то темпи зростання будуть знаходитись на високому рівні.

“Найголовніше при цьому пам’ятати про споживача. Він повинен бути в пріоритеті, І з точки зору державного регулювання, і з точки зору бізнесу”, – зазначив Олександр Залєтов.

Джерело: https://news.finance.ua