Підсумки ІІІ кварталу компаній-учасників Асоціації

ПРЕС – РЕЛІЗ. Підсумки ІІІ кварталу 2018 року компаній-учасників Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» 

 За 9 місяців 2018 року:

+4.3 млрд грн. в обсязі нових угод фінансового лізингу

 В порівнянні з ІІІ кварталом 2017 року:

+1.5 млрд грн. в обсязі нових угод фінансового лізингу

+4.6 млрд грн. в обсязі портфелю лізингових компаній

Компанії учасники Асоціації продовжують нарощувати обсяги нових укладених договорів лізингу (Новий бізнес) відносно відповідного періоду минулого року. У 3-у Кварталі 2018 року обсяги нового бізнесу склали 3,803 млн. грн. проти 2,316 млн у аналогічному періоді минулого року (+64%). Разом з тим, обсяги угод у ІІІ Кв. зменшились на 13.4% порівняно з ІІ Кв. 2018 р.
За підсумками трьох кварталів 2018 року обсяги нового бізнесу склали 11,227 млн грн. проти 6,890 млн. грн. на цю дату роком раніше. Таким чином зростання за підсумками 9 місяців складає 4,336 млн грн. або 63%.

За три квартали 2018 року лізингові компанії-учасники Асоціації уклали угод на 15% більше ніж за весь 2017 рік.

Лідерами із зростання обсягів нового бізнесу у ІІІ кварталі в абсолютному вимірі є компанії ULF-Finance (на 153.9 млн. грн), Autocredit Plus (на 48 млн. грн.) та Land – Lease (на 19.5 млн грн.).


Станом на 30.09.2018 загальний обсяг портфелю лізингових компаній – членів Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» становить 15,186 млрд грн (без врахування плати за користування предметом лізингу)Компанії учасники Асоціації продовжують збільшувати обсяги діючих договорів лізингу (портфелю договорів). Порівняно з минулим кварталом обсяг портфель діючих договорів лізингу збільшився на 2.08 млрд. грн або на 15.9%. З початку року портфель діючих договорів лізингу збільшився на 3.88 млрд. гривень або на 34.3%.

Лідерами з приросту лізингового портфелю у абсолютному вимірі стали компанії:

  • OTP Leasing (+972 млн. грн.);
  • ULF-Finance (+479 млн. грн.);
  • Scania Credit Ukraine (+127 млн. грн.).

Лідерами за динамікою приросту лізингового портфелю стали компанії:

  • Персональний Український Лізинг (ПУЛ) – 1795% (що, зокрема, пояснюється низькою базою порівняння попередніх періодів).
  • ULF-Finance (+42.9%);
  • Kredobank (+23.7%).

Лідерами за обсягами лізингового портфеля є компанії:

  • ОТП-Лізинг – 6821 млн. грн.,
  • УЛФ – Фінанс – 1596 млн. грн.,
  • Порше лізинг -1376 млн. грн.*,

Частка шести найбільших компаній – учасників Асоціації (за обсягом діючих договорів лізингу) у загальному портфелі членів Асоціації склала більше 80%.

*Оціночні дані

Більшість лізингових угод укладених в ІІІ кварталі 2018 року передбачали фінансування автомобільного транспорту та сільськогосподарської техніки.

Так за 9 місяці 2018 року лізингові компанії – учасники асоціації профінансували майже 7 тис. легкових та вантажних авто. Частка нових легкових авто оформлених в лізинг склала 6.6% від усіх проданих за перше півріччя нових легкових автомобілів в Україні (60291 авто). Для вантажних автомобілів та LCV частка нових авто оформлених в лізинг становить 12.0%.

Спостерігається значна відмінність у проникненні лізингу в розрізі провідних автомобільних марок. Так, в сегменті легковиків, % авто оформлених в лізинг в загальних продажах ТОП 10 брендів складає від 1.4 % до 12.6%.
В сегменті вантажних автомобілів та LCV шість бренди з ТОП 15 за продажами досягли показників, що дорівнюють або перевищують 20% проникнення лізингу.

З 388 наданих в лізинг нових тракторів п’ятірка брендів лідерів виглядає наступним чином: Беларус, New Holland, Case, John Deere та Massey Ferguson. Серед комбайнів більшість лізингових угод була підписана щодо трійки брендів лідерів, а саме: New Holland, John Deere та Claas. Всього в ІІІ кварталі було надано в лізинг 996 об’єктів сільськогосподарського призначення.

Важливі події ІІІ Кв. 2018 року.

27 вересня, Асоціацією «Українське об’єднання лізингодавців» за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Асоціація провела круглий стіл: «Фінансовий лізинг в Україні: оцінка стану та перспектив розвитку від міжнародних експертів, донорів та регулятора». Під час обговорення презентації дослідження «Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання» учасники круглого столу констатували, що фінансовий лізингу в Україні має одну з найвищих в Європі динамік зростання і ця тенденція має перспективи до зростання, але обмеженість фінансування галузі, відсутність сучасної сприятливої законодавчої бази та відсутність спеціальних податкових стимулів, низька обізнаність підприємців про сучасні інструменти фінансування бізнесу є найсильнішими перешкодами для розвитку лізингу в Україні. Дослідження було проведено експертами Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та є першим детальним аналітичним оглядом ринку лізингових послуг в Україні, основних трендів галузі та визначення перепон для розвитку індустрії в цілому.

Анонс події:

28 листопада Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг та Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців України» за підтримки Проекту USAID/FST проводить Перший регуляторний практикум, присвяченому новаціям в процедурах звітності лізингодавців та іншим актуальним питання розвитку ринку і його нормативної бази.

Основні питання дискусії:

– практичні аспекти застосування нового Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність»;

– інспектування та звітність лізингодавців;

– всеукраїнський ренкінг лізингодавців;

– захист прав споживачів фінансових послуг.

Захід відбудеться 28 листопада в Конгрес-Холі “Інверія”.

На практикумі буде також презентовано концепцію всеукраїнського Ренкінгу лізингових компаній, який запроваджується в 2019 році з ініціативи USAID/FST і за підтримки Регулятора. Вперше в нашій історії Ренкінг дозволить відкрито побачити активність всіх учасників лізингової індустрії, а також сприятиме за розбудові європейського ринку та залученню інвесторів

 Контакти:

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців»

+38 044 529 46 90

+38 093 381 51 00

[email protected]

uul.com.ua


ДОВІДКА.

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців»створена в 2005 році як добровільне об’єднання професійних учасників ринку лізингу. Головною метою Асоціації є «сприяння розвитку відкритого і рівнодоступного ринку оперативного і фінансового лізингу в Україні шляхом координації діяльності підприємств, що об’єдналися для захисту спільних інтересів». В той же час проголошено, що об’єднання не слугуватиме досягненню будь-яких угод між її членами щодо розподілу лізингового ринку.

Лізинг – це відносини за якими одна сторона (лізингодавець) передає або зобов’язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).

Існує два основнi види лізингу: оперативний та фінансовий лізинг. Фінансовий лізинг — це угода, при якій повна вартість обладнання сплачується протягом всього строку лізингу (який законодавчо визначений не менш одного року). Таким чином, фінансовий лізинг, як правило, означає придбання обладнання у власність в кінці строку користування таким обладнанням.

При оперативному лізингу термін договору значно менше строку корисного використання об’єкта лізингу. Після закінчення терміну договору об’єкт лізингу або повертається лізингодавцю і може бути переданий в лізинг повторно, або викуповується лізингоодержувачем за залишковою вартістю.