Запроваджується кримінальна відповідальність у сфері лізингу

У Верховній Раді зареєстровано  законопроект № 10073 «Про внесення  змін  до Кримінального кодексу України (щодо уточнення питань кримінальної відповідальності у сфері фінансового лізингу)».

Проектом передбачається   створення однакових конкурентних умов для різних секторів фінансового ринку в частині захисту інвесторів та учасників від злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України.

Сьогодні захист ринку фінансового лізингу від таких проявів суттєво відрізняється від захисту кредитних операцій, які провадять банки та інші фінансові установи. При цьому, ці фінансові операції є по суті тотожними. Слід зазначити, що банки теж мають право на проведення операцій фінансового лізингу. Законопроектом  передбачається виправлення такого становища.

Зокрема, проектом передбачено внесення зміни до  статті  222 Кримінального кодексу України, якою встановлено кримінальну відповідальність за шахрайство з фінансовими ресурсами. Пропонується передбачити  відповідальність за надання завідомо неправдивої інформації банкам  або  іншим  кредиторам з метою одержання майна (в тому числі за договором фінансового лізингу), тобто відповідальність на тому ж рівні, як за такий злочин з метою отримання кредиту.

Пропонується шляхом внесення змін до  статті 388 Кримінального кодексу України передбачити, що розтрата, відчуження, приховування, підміна, пошкодження, знищення майна, яке передано у фінансовий лізинг, є  злочином, передбаченим на рівні таких  дій із майном, що перебуває у заставі.

Введення  зазначених  доповнень до Кримінального кодексу сприятиме попередженню злочинів у господарській сфері, які, з огляду на прогалину в законі,  до сьогодні широко розповсюджені  в царині фінансового лізингу.

Прес-служба Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців»:
Тел./факс: +38 044 521 97 26
Моб.тел.: +38 050 410 42 34
www.leasing.org.ua

Для довідки:
Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» зареєстрована у 2005 році. Це  єдина організація в Україні, яка об’єднує юридичних осіб у сфері лізингу з метою захисту їх інтересів та  репрезентує  понад 80% лізингового ринку. Об’єднання є дійсним членом LEASEUROPE –  європейської Федерації, до складу якої входять національні лізингові асоціації  33 країн.

Українське об’єднання лізингодавців – Голос лізингу та автопрокату.