Представники Асоціації лізингодавців України на конференції Leaseurope

У Відні відбулася щорічна подія – Міжнародний з’їзд представників галузей кредитування та лізингу Європи. З’їзд щороку проводить  європейська федерація лізингу  Leaseurope, членом якої є Асоціація лізингодавців України.

Тож делегати від української Асоціації також взяли участь у цьому  найбільшому зібранні провідних гравців ринків лізингу та автопрокату.

На з’їзд зібралися понад 450 учасників, топ-менеджери з усієї Європи, а також Америки, Китаю тощо. Серед доповідачів були генеральні директори таких лідерів лізингової індустрії як: UniCredit Leasing, Societe Generale Equipment Finance, De Lage Landen International, Europejski Fundusz Leasinggowy (EFL) Poland.

Доповідачі та учасники з різних країн обговорювали спільні проблеми ринків, а саме:  недостатність ресурсів для фінансування та вірогідність кризових рецидивів.

Багато уваги приділили питанню впливу нового нормативного стандарту Basel III, який Базельський комітет з банківського нагляду схвалив 12 вересня як глобальну реформу світового банківського сектора. Її розробники сподіваються, що вона підвищить фінансову стійкість світової банківської (і фінансової в цілому) системи, насамперед, за рахунок збільшення банківських ліквідних резервів і поліпшення їх якості.

 Було озвучено три різні погляди на проблему.

Перший – оптимістичний, в результаті лише часткового застосування положень Basel III до “небанківських” лізингових компаній Basel III зробить можливим їх подальший розвиток і примноження.

Другий – песимістичний, ринок лізингу істотно сповільнить свої оберти через надмірне регулювання з боку материнських банків, на які Basel III поширюється в повному обсязі. Одним з аргументів було також те, що значна частка ринку лізингу представлена саме банківськими лізинговими компаніями.

Та третій – альтернативний, який поєднує два попередніх.

При цьому всі доповідачі прийшли до єдиної думки, що положення Basel III є принципово новими в порівнянні з попередніми підходами.

Голова Ради директорів Leaseurope Юкка Салонен (на знімку) зазначив, що в 2010 році в усіх країнах, де представлена федерація, спостерігалося зростання ринку лізингу. Та все ж під шаром таких привабливих показників лежать великі побоювання ринку перед структурними змінами, які очікують на лізингову галузь.