Укргазбанк підписав кредитну угоду з IFC


Міністерство фінансів підписало угоду з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) про входження в капітал державного Укргазбанку.

З боку України кредитну угоду підписав міністр фінансів Сергій Марченко, голова правління Укргазбанку Андрій Кравець. З боку IFC – регіональний менеджер IFC по Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар.

«Ми високо цінуємо рішення IFC стати нашим інвестором. Вхід IFC у капітал банку стане першим випадком, коли міжнародна фінансова установа стане акціонером української держустанови. Це важливий крок у процесі приватизації Укргазбанку та скорочення частки уряду в банківському секторі», – наголосив Андрій Кравець

Церемонія підписання угоди відбулася в Національному банку за участі президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та голови НБУ Кирила Шевченка.

«Сьогоднішня подія – результат ефективної співпраці Укргазбанку, Міністерства фінансів та IFC. Це справжня перемога всього банківського сектору», – зазначив Кирило Шевченко. 

Згідно з угодою, IFC надасть Укргазбанку кредит на 30 млн євро терміном на 5 років із можливою подальшою конвертацією частки в 20% у капітал банку. Розмір частки в акціонерному капіталі буде визначено окремо.

Таким чином підписана угода передбачає в майбутньому можливість IFC стати акціонером Укргазбанку.

Імплементація угоди також є виконанням одного зі зобов’язань України в рамках співпраці з МВФ.

Сергій Марченко нагадав, що підписання угоди відбувається в рамках реформування державного банківського сектора, що передбачає зменшення частки держави в банківській системі до 25% до 2025 року.

IFC – міжнародна фінансова організація, що входить до групи Світового банку.

Укргазбанк створений у 1993 році. Держава в особі Мінфіну володіє 94,94% акцій банку.

За підсумками січня-листопада Укргазбанк отримав 765,44 млн грн прибутку та вибув з топ-10 найприбутковіших банків.

Джерело