Ринок лізингу зріс на 82% за три квартали 2021 р. – Асоціація Лізингодавців України

Обсяг нового бізнесу членів Асоціації за звітний період склав 26,6 млрд. грн, що на 82% більше, ніж  за  аналогічний період минулого року. Організований ринок лізингу невпинно демонструє  надшвидкі темпи росту, що свідчить про його життєву необхідність для розвитку  малого та середнього підприємництва.

Третій звітний квартал виявився ще більш проривним для лізингодавців, ніж попередній. Так, обсяг нового бізнесу за цей період склав 10,8 млрд. грн і зріс на 14% відносно другого кварталу, і на 75% аналогічного в 2020 р.

Згідно з даними, які збирає  Асоціація лізингодавців,  ринок зростає вже п’ять кварталів поспіль (!), сприяючи оновленню основних фондів різних галузей економіки та збільшуючи конкурентоздатність українського бізнесу. Цей фінансовий інструмент та його ринкова інфраструктура вчергове продемонстрували свою  стійкість і невразливість до потрясінь, бо це один з небагатьох  ринків, який  майже не втратив обсяги під час коронакризи минулого року і екстра динамічно нарощує їх з моменту стабілізації ситуації.

Лідерами ринку за обсягом нових угод стали компанії ОТП Лізинг, Альфа-Лізинг Україна та УЛФ Фінанс. Їх сукупна частка склала більше половини загального обсягу нового бізнесу.

Ключовими сегментами ринку в поточному періоді залишається колісний автотранспорт із часткою 49% та сільськогосподарська техніка – 33%. Частка спецтехніки склала 9%. Традиційно, незначний відсоток на ринку займало обладнання, але останнім часом його питома вага почала інтенсивно зростати, сягнувши на сьогодні 6% від загального обсягу.

І  поруч із звичним вже обладнанням для доріг, агросектору та залізниці, з’являються такі нові його види, як лізинг у відновлювальній енергетиці (поставлено в рекордних для ринку обсягах сонячні панелі фізичним особам), квадракоптери для потреб сільського господарства, а також комплексне обладнання для асфальтових заводів. Це вселяє надію, що скоро не залишиться реального сектору економіки, де б лізинг не міг фінансувати інновації чи модернізацію виробництва.

Загальна вартість лізингового портфелю всіх членів Асоціації на кінець третього кварталу 2021 року склала 28,7 млрд. грн. Вона збільшилась на 9% до попереднього кварталу і на 31% за рік.

Трійкою компаній-лідерів за розміром портфелю є ОТП Лізинг, Укргазбанк і Альфа-Лізинг Україна. Їх сукупна частка склала 62% від загальної вартості портфелю членів Асоціації.