«ОТП Лізинг» отримав фінансування від ЄБРР


  • ЄБРР та ЄС надають додаткові кошти для підтримки ММСП в Україні
  • Фінансування через «ОТП Лізинг» допоможе підвищити конкурентоспроможність компаній
  • Після успішного здійснення інвестицій позичальники зможуть отримати гранти ЄС

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає кредит €25 млн компанії «OТП Лізинг» з метою підвищення конкурентоспроможності мікро-, малих і середніх підприємств (ММСП) по всій Україні в умовах пандемії коронавірусу та її економічних впливів.

Підприємства зможуть скористатися довгостроковими лізинговими угодами в гривні та/або євро, а також отримати фінансовані Європейським Союзом (ЄС) гранти після успішної реалізації своїх інвестиційних проєктів.

Фінансування надається у рамках Кредитної лінії ЕU4Business-ЄБРР зі стимулюючими грантами. Ця кредитна лінія є спільною програмою ЄБРР та ЄС, метою якої є надання компаніям допомоги у модернізації їхніх товарів і послуг відповідно до стандартів ЄС, покращенні охорони праці та впровадженні «зелених» підходів у практичну діяльність.

Підвищення якості товарів і послуг дозволить компаніям більш успішно працювати на місцевому та європейському ринках.

Ця програма також вже працює в Грузії та Молдові й незабаром стане доступною для компаній у Вірменії, Азербайджані та Білорусі, щоб зробити їх більш конкурентоспроможними, сталими та «зеленими».

Заступник Голови ЄБРР в Україні в секторі фінансових установ Олександр Павлов сказав: «ЄБРР надає критично важливе фінансування українським компаніям разом з такими потужними місцевими фінансовими установами, як «ОТП Лізинг» і в тісній співпраці з Європейським Союзом. Доступ до фінансів та сучасних технологій є для приватного сектору ключовим фактором, який допомагає компаніям долати поточні виклики, продовжувати діяльність, покращувати результати та робити свій внесок у створення робочих місць та економічний розвиток».

Заснована у 2008 р. «ОТП Лізинг» є 100% дочірньою компанією «ОТP Bank Plc.» – провідної регіональної фінансової групи зі штаб-квартирою в Угорщині. Вона є лідером українського ринку і пропонує фінансовий та операційний лізинг, а також послуги з управління транспортним парком.

Генеральний директор «ОТП Лізинг» Андрій Павлушин сказав: «ОТП Лізинг» планує збільшення продажів з $225 млн у 2020р. до $245 млн у 2021р. Це зростання стане можливим завдяки фінансуванню ЄБРР. Ця програма дозволить нам збільшити частку МСП у загальному обсязі наших продажів і полегшить доступ до довгострокового фінансування для малого бізнесу в Україні».

Керівник операційного сектору Делегації ЄС в Україні (економічне співробітництво, енергетика, інфраструктура та довкілля) Хлое Алліо сказала: «ЄС радий можливості підтримати цей спільний проєкт ЄБРР та “ОТП Лізинг” у рамках ініціативи EU4Business. З самого початку пандемії Covid-19 ми працюємо разом з нашими партнерами над полегшенням вимог і умов отримання фінансування для МСП з метою забезпечити їм фінансову підтримку в цей складний час для економіки України та ЄС».

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку діяльності в країні у 1993 р. Банк узяв на себе зобов’язання щодо надання майже €14,6 млрд у рамках 482 проєктів.

Джерело