На 16% збільшилась кількість техніки, що надається в лізинг агровиробникам – Асоціація лізингодавців України

Кількість сільськогосподарської техніки, що фінансують для агровиробників лізингові компанії – члени Асоціації, склала 5219 одиниць на кінець другого кварталу 2021 року. Такий результат вказує на зростання цього показника на 16,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року, і на 8,6% з початку поточного року.

За даними Асоціації, переважна більшість агротехніки фінансується лізинговим компаніями для малих і середніх агровиробників. Таким чином лізинговий бізнес наростив підтримку цих гравців агроіндустрії, розширючі їх виробничі можливості.

Найбільше техніки фінансує компанія ОТП Лізинг (з часткою 52% від кількості техніки, що надають всі члени Асоціації). Також вагомі частки мають Кредобанк (16%), Альфа-Лізинг (10%) і УЛФ Фінанс (8%).

За перше півріччя 2021 року члени Асоціації передали в лізинг 1088 одиниці сільськогосподарської техніки. Такий результат є співставним з тим що було досягнуто в цей період минулого року.

Трійкою лідерів за цим показником  в першому півріччі стали ОТП Лізинг (60% від усіх реєстрацій за період), Альфа-Лізинг (18%), та Адванс Лізинг (6%). Їх сукупна частка склала 84%.

Трактори залишаються найпоширенішим видом агротехніки для надання в лізинг, їх частка на ринку склала 39%. Найпопулярнішими тракторами, що реєструвались в лізинг протягом зазначеного періоду, були трактори виробництва John Deere. Частка цього виробника склала 31%. До найпопулярніших виробників тракторів також потрапили: Беларусь (18%) і New Holland (15%).

Поза сегментом тракторів, близько 12% техніки, профінансованої в лізинг агровиробникам за період, припало на сіялки, і по 9% – на самохідні оприскувачі і на техніку для обробки ґрунту.

У розрізі кварталів, лізингові компанії показали дуже потужний результат в другому кварталі поточного року, що нівелював деяке вповільнення лізингу в агросекторі на початку року. Так в цьому кварталі було передано в лізинг 684 одиниць техніки. Це на 69% більше, ніж в першому кварталі поточного року, і на 21% більше ніж за рік до того. Загальна кількість агротехніки , що надається в лізинг, також зросла на 8% за останній квартал.

За оцінками Асоціації, її члени займають близько 80% всього ринку лізингових послуг. Тому рівень проникнення лізингу в зазначених сегменти транспортних засобів є навіть вищими за розрахунки Асоціації.