«Доступні кредити 5−7-9%» поширять на лізинговий ринок

«Доступні кредити 5−7-9%» поширять на лізинговий ринок.

Про це заявив уповноважений представник Фонду розвитку підприємництва Валерій Майборода під час круглого столу «Рік програмі „5−7-9%“: підсумки та перспективи», проведеного онлайн «Фінансовим клубом».

«Ми вже розробили порядок здешевлення вартості лізингу. І ми плануємо включити лізинг в програму „5−7-9%“. Подали ці зміни до Мінфіну і очікуємо, що найближчим часом їх включать до програми. Чому це важливо? Зараз відбувається рівнозначна конкурентна боротьба між банками і лізинговими компаніями. Клієнти лізингу масово переходять у банки. Ми хочемо врівноважити конкурентну боротьбу», — заявив Валерій Майборода.

Банкіри просять додаткових послаблень.

«Треба рухатися в бік таргетної допомоги клієнтам, галузям і секторам, які найбільше цього потребують», — говорить заступник директора Департаменту МСБ Креді Агріколь Банку Анастасія Лазаренко.

Вона радить проаналізувати процес адміністрування програми і зробити все можливе для її оптимізації.

«Чим простіші і зрозуміліші умови і менше варіацій, тим зрозуміліше це для клієнтів і краще це рухається і продається», — погоджується керівник управління розвитку бізнесу банку «Львів» Уляна Городиська.

Заступник директора департаменту малого та середнього бізнесу Укргазбанку Микола Алфьоров говорить про складність фінансування стартапів.

«Після того як запрацювала портфельна гарантія Кабміну, клієнти, які працюють менше року, залишилися без можливості отримати фінансування за цією програмою. Адже гарантія Фонду на сьогодні вже не працює. Тому якщо розглядати фінансування стартапів, то у банків виникають проблеми, оскільки раніше ми їх покривали гарантією Фонду», — пояснив він.

Ще одна проблема, яку Фонд може вирішити, — це застава.

«При зверненні на поповнення обігових коштів не у всіх клієнтів є достатнє забезпечення. І вони пропонують у заставу депозити на 20−30% суми кредиту, але програма забороняє нам приймати депозити в заставу», — зазначив Алфьоров.

Керівник із мікрокредитування департаменту малого бізнесу ПУМБ Віктор Харьковець скаржиться, що кожен раз, коли в програму «Доступні кредити 5−7-9%» вносяться зміни, банку доводиться з усіма чинними позичальниками підписувати додаткові умови чинних договорів.

«Можливо, зробити це у форматі публічного договору, щоб спростити процес», — радить він.

Джерело