Спліт. НБУ затвердив правила перехідного періоду для небанківських фінустанов


Національний банк прийняв ряд перехідних положень для безперебійності регулювання ринків небанківських фінпослуг після 1 липня

Учасники ринків небанківських фінансових послуг після переходу під регулювання і нагляд Національного банку з 1 липня продовжать керуватися законодавством, введеним за час діяльності Нацкомфінпослуг.

Як повідомляє прес-служба НБУ, щоб це стало можливим і не спричинило виникнення правових колізій, регулятор прийняв ряд “перехідних” постанов. Вони також визначають особливості застосування Нацбанком регуляторних актів Нацкомфінпослуг, які будуть діяти до моменту затвердження НБУ власних нормативно-правових актів. “Перехідні” постанови прийняті за напрямами: ліцензування та реєстрація; нагляд; виїзні перевірки; заходи впливу; звітність.

“Перехідними” постановами також передбачений ряд уточнень до регулювання за цими напрямками:

– закріплене подання звітності учасниками ринку НБУ через спеціальний веб-ресурс – portal.bank.gov.ua;

– встановлено, що до моменту визначення Нацбанком тарифів на надання ліцензій, вони будуть видаватися безкоштовно;

– визначено, що інспекційні перевірки почнуться тільки після прийняття Нацбанком спеціальних нормативно-правових актів із питань проведення перевірок діяльності учасників ринків небанківських фінансових послуг (крім клієнтів) та застосування заходів впливу.

Обов’язки учасників ринків небанківських фінпослуг, зокрема з надання інформації до регулятора і отримання його погоджень, починаючи з 1 липня залишаються незмінними і будуть здійснюватися вже щодо Нацбанку, а не Нацкомфінпослуг.

Рішення, які приймалися Нацкомфінпослуг як колегіальним органом, починаючи з 1 липня будуть прийматися НБУ в особі його колегіальних органів: правління і Комітету з питань нагляду і регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг.

Найближчим часом НБУ планує оприлюднити оновлений план підготовки проектів регуляторних актів Нацбанку на 2020 рік, з урахуванням графіка прийняття нового регулювання для учасників ринків небанківських фінпослуг.

  • 16 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон про “спліт”, прийнятий у вересні Верховною Радою. Закон передбачає ліквідацію Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг та розподіл повноважень із регулювання фінансового ринку між Національним банком України (НБУ) і Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Він набуває чинності 1 липня 2020 року.
  • Прийняття закону про “спліт” – один із пунктів програми stand-by фінансової допомоги МВФ Україні. Цей документ більше двох років чекав другого читання в парламенті.

Джерело