Презентовано концепцію вендорного фінансування в Україні для представників лізингових компаній та вендорів


Київ, Україна (22 жовтня 2020 року) – Вендорне фінансування, що широко поширене на європейському ринку лізингу, може бути перспективною бізнес-моделлю для вендорів та лізингових компаній в Україні. Це була основна ідея виступу міжнародного консультанта Катажини Качмарек на круглому столі, що пройшов онлайн за спільної підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців».

Міжнародний експерт з вендорного фінансування Катажина Качмарек зазначила: «Наразі ринок лізингу в Україні молодий. Отже успішне партнерство між вендором та лізинговою компанією залежить від того, наскільки вендор відкритий до ідеї фінансування і чи розуміє компанія, що правильна програма вендорного фінансування збільшить обсяг продажів, зменшить ризики та підвищить дохідність».

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» та Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» за останні два роки провели дослідження та аналіз вендорного фінансування як моделі, яка може бути вигідною для ринку лізингу в Україні. «В рамках нашої співпраці Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» протягом двох останніх років  провів титанічну роботу  з роз’яснення та імплементації кращих практик такого виду фінансування для учасників Асоціації, – наголосила під час круглого столу виконавчий директор Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» Марина Масіч. – Ми надзвичайно цінуємо цей потужний внесок у підвищення обізнаності лізингових компаній та розширення їхнього світогляду. В умовах обмеженості традиційних джерел фінансування та дефіциту альтернативних вендорне фінансування якраз і буде тою ідеальною моделлю, коли виграють всі». Презентації, навчальні матеріали та практичні посібники, які допоможуть українським лізинговим компаніям впровадити вендорне фінансування, розміщені на веб-сторінці: http://www.fst-ua.info/wp-content/uploads/2020/10/Vendor_Finance_June2020_ua.pdf.

Голова ради директорів Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» Олександр Кощеєв зазначив: «Програми вендорного фінансування використовуються багатьма компаніями в усіх секторах економіки в Європі та у всьому світі – Volvo, Mercedes, Schmitz, Scania, DAF, HP, GE, CAT, Philips Healthcare, Siemens Healthcare, Apple, Lenovo, Dell, IBM, JCB і багато інших.  Але в Україні ця концепція ще не впроваджена на ринку. За таких обставин прогресивні лізингові компанії, які можуть розробити стратегію та довгострокові цілі на кілька років уперед, стануть засновниками традиції та отримають перші замовлення з вендорного фінансування».

###

Про Асоціацію «Українське об’єднання лізингодавців» (УОЛ) 

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» (УОЛ) створена в 2005 році як добровільний союз  професійних учасників ринку лізингу. Головною метою Асоціації, яка є  неприбутковою організацією, визначено завдання  «сприяти розвитку відкритого і рівнодоступного ринку оперативного і фінансового лізингу в Україні шляхом координації діяльності підприємств, що об’єдналися для захисту спільних інтересів». Сьогодні УОЛ об’єднує 28 компаній, серед яких провідні лізингові компанії та представники суміжних ринків. УОЛ є єдиною професійною асоціацією в галузі, члени якої представляють понад 80% українського ринку фінансового лізингу. Для отримання додаткової інформації про УОЛ, будь ласка, звертайтеся до Марини Масіч, генерального директора, за телефоном: +38 (093) 381 51 00 або електронною поштою: [email protected].Ви також можете відвідати веб-сайт Асоціації: http://uul.com.ua/en/.

Про USAID

USAID підтримує партнерські стосунки з Україною з 1992 року і за цей час Агентство надало допомоги на суму 3 млрд. дол. США.  До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів належного врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. З додатковою інформацію про діяльність USAID в Україні можна ознайомитися на веб-сайті: http://www.usaid.gov/ukraine або на сторінці у фейсбуці: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Про Проект USAID «Трансформація фінансового сектору»

Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» підтримує реформування фінансового сектору в Україні та надає технічну допомогу за такими напрямами: споживче кредитування, зміна законодавчої та нормативної бази, доступ до фінансування у небанківському фінансовому секторі, електронні фінанси, а також фінансова інклюзія і захист прав споживачів. З додатковою інформацією про Проект USAID«Трансформація фінансового сектору» та його діяльність можна ознайомитися на веб-сторінках: http://www.fst-ua.info/ua/ та https://www.facebook.com/FSTProject.