Національний банк завершив планове приймання звітності від небанківських фінансових установ за перше півріччя 2020 року


Цього тижня добігла кінця дата першого подання звітності новому регулятору небанківськими фінансовими установами в новому форматі.

НБУ прийняв звітність від понад 84% фінансових установ

Станом на 28 липня 2020 року за попередніми даними системи подання звітності НБУ за перше півріччя 2020 року прозвітували понад 84% установ, які зареєструвалися на вебпорталі НБУ. Загалом на вебпорталі регулятора зареєструвалося 1809 небанківських фінансових установ.

Найактивніше подавали звітність лізингодавці (98%), кредитні спілки (92%), страховики (90%) та ломбарди (88%). Частка страхових та/або перестрахових брокерів, які подали звітність, становить 77%. Найгірша ситуація з поданням звітності склалася у фінансових компаній (61%).

Установи, які не подали звітність, зобов’язані подати її в найкоротші терміни

Подання звітності до Національного банку є обов’язковою вимогою до діяльності небанківських фінансових установ. Подання виправленої звітності, яке не було здійснене вчасно, має бути здійснене в найкоротші терміни.

Для коригування та подання звітності після закінчення встановленого строку установи мають дотримуватися вимог розділу І пункту 10 Інструкції щодо подання звітності небанківськими фінансовими установами до Національного банку України.

Можливість подання звітності є тільки в компаній, які зареєструвалися на вебпорталі НБУ. Фінансовим установам, які ще не встигли зареєструватися на вебпорталі НБУ для подання звітності, потрібно терміново це зробити. Порядок реєстрації наведено у вищезазначеній інструкції.

Показники роботи фінансових ринків будуть оприлюднені після опрацювання звітності

На сьогодні спеціалісти НБУ опрацьовують отриману звітність від небанківських фінансових установ на предмет її повноти та відповідності до чинних законодавчих вимог. Пізніше регулятор планує оприлюднити загальний звіт із консолідованими звітними даними небанківських фінансових ринків за перше півріччя 2020 року.

Джерело