Лізингова компанія ЕСКА Капітал, учасник Асоціації “Українське об’єднання лізингодавців”, повідомила про підвищення її рейтингів РА «Кредит-Рейтинг» та плани щодо нових випусків облігацій


Незалежне рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» оголосило про підвищення довгострокового кредитного рейтингу лізингової компанії «ЕСКА Капітал» і довгострокового кредитного рейтингу випуску іменних відсоткових незабезпечених облігацій (серії A) на загальну суму 30 млн. грн. до рівня uaA +. Стабільний прогноз рейтингів компанії вказує на відсутність на поточний момент передумов для зміни рейтингу протягом року.

За підсумками 2019 року, чисті грошові потоки від операційної діяльності «ЕСКА КАПІТАЛ», як і в попередніх періодах, мали позитивне значення і показують динаміку зростання, що було забезпечено надходженням виручки від операційної діяльності. Власний капітал компанії по відношенню до боргу має одне з найбільших значень на ринку.

Показники фінансової незалежності та автономії «ЕСКА КАПІТАЛ» за підсумками 2019 характеризувалися позитивною динамікою зростання. Показник EBITDA, розрахований за останні 12 місяців, склав 58 797,0 тис. грн.

При цьому слід зазначити, що на 31.12.2019 р чистий борг «ЕСКА КАПІТАЛ» знизився на 19,6% за рахунок часткового погашення зобов’язань за раніше залученими позикових ресурсів.

«У 2019 Еска Капітал виконала завдання по збільшенню капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку, забезпечивши додатковий запас міцності. Ми розуміли, що майже десятирічної цикл економічного зростання світової економіки повинен завершитися і чергова криза не пройде повз Україну. – зазначає Антон Дядюра, керуючий партнер «ЕСКА Капітал». -Зараз зусилля спрямовані на підтримання високої ліквідності, виконуємо з випередженням всі свої зобов’язання перед кредиторами і щодня моніторимо платіжну дисципліну наших лізингоодержувачів. Продовжуємо нарощувати лізинговий портфель і активно фінансуємо нових клієнтів».

В агентстві відзначають, що факторами, які сприяють підвищенню рейтингів «ЕСКА Капітал», є:
• стійкі ринкові позиції лізингової компанії «ЕСКА КАПІТАЛ», як одного з лідерів в сегменті фінансового лізингу в Україні;
• структура лізингового портфеля: на три сегменти (будівельна, вантажна і сільськогосподарська техніка) припадає близько 85% всього портфеля, які, незважаючи на загострення епідеміологічної ситуації в країні і наростання кризових явищ в економіці, продовжують стабільно функціонувати, що в свою чергу нівелює можливі ризики зниження ділової активності і платіжної дисципліни основних контрагентів;
• збалансованість активів і пасивів за строками до погашення;
• прибуткова операційна діяльність протягом останніх років
• інформаційна відкритість підприємства

Як зазначає керуючий партнер лізингової компанії ЕСКА Капітал Васьков Сергій – «Хороша кредитна репутація дуже важлива нашої компанії. Випуск корпоративних облігацій для нас є стратегічним джерелом фондування. Завдяки тому що ми виконуємо повністю і в строк свої зобов’язання – інвестори мають значний інтерес до наших паперів. Залежно від ситуації на ринку і стану української економіки ми плануємо подальші випуски. Швидше за все новий випуск буде проведено на початку осені. Можливо, що до кінця 2020 року ми розмістимо дві або три серії випусків ».

Джерело