Досвід компанії “Еска Капітал”: Чи існують можливості для Impact investment в Україні? І при чому тут корпоративні облігації


Сергій Васьков, керуючий партнер компанії Еска Капітал, фінансовий експерт

Impact investments – це просто модна тенденція чи продумана стратегія порятунку нашої планети і укладу життя? Вплив, який чинять інвестиції на зміну клімату: допомога в боротьбі з бідністю, подоланні нерівності – привертає зростаючу увагу як провідних інвестиційних компаній, таких як Black Rock або Goldman Sachs, керуючих Family Office-ів з усього світу, так і приватних інвесторів з відносно невеликими капіталами. Протягом останніх 12 місяців люди говорять про вплив інвестицій більше, ніж за всі попередні роки.

За 2019 рік я відвідав 5 фінансових конференцій в різних точках світу і на всіх основна увага була прикута до impact і esg investments. 

Чому це важливо? 

Impact investments – це інвестиції, які роблять з метою створення позитивного, вимірного, соціального та екологічного впливу поряд з фінансовою віддачею. Виникає питання: чи має Impact investments сенс? Чи дають вони відчутну прибутковість або це модна різновид благодійництва? 

Розклад такий, що багато хто приходить до висновку – благодійність не працює. Питання якісної освіти, забруднення водойм, доступу населення до чистої питної води і якісної медицині не просуваються.

Ми всі вже відчуваємо зміни клімату на собі. Забруднення повітря і зв’язок хронічних захворювань вже підтверджені медиками і вченими. Ми розуміємо, що подальше поглиблення розриву між бідними і багатими (навіть більше, ніж між середнім класом і надзаможними – це стосується як людей, так і країн), може залучити до соціальних вибухів і насильства, подібно до того як ми спостерігали в США протягом декількох тижнів. Заворушення в США слід розглядати, аналізувати з урахуванням стрімко зростаючої нерівності в найбільшій економіці світу. 

Щоб змінити розклад потрібен новий підхід. 

Ідея Impact investments об’єднує в собі глибоку аналітику традиційних інвестицій і прагнення до максимального прибутку, але в той же час має позитивний вплив на гострі виклики екології та розподілу ресурсів. З огляду на серйозні проблеми, а в деяких випадках і незворотної шкоди, з яким стикається світ, в суспільстві спостерігається довгостроковий і фундаментальні зміни. І тепер клієнти хедж-фондів та інвестиційних компаній все голосніше задають питання: який вплив чинять їх інвестиції? Багато хто не хоче інвестувати в нові шахти в Індонезії, а вважають за краще вкладатися в вітряні парки в Швеції і сонячні електростанції в Україні або Японії. Цей зсув означає, що для бізнесу більше не є прийнятним або життєздатним ставити пріоритети тільки на максимізацію прибутку, авкладення матеріальних засобів компанії буде здійснюватися з урахуванням вимоги часу.

Impact investments мають чітко визначену структуру і параметри на основі екологічних, соціальних та управлінських критеріїв (ESG – environment, social and governance). У світовій практиці ESG-принципи ведення бізнесу перестали бути просто модним трендом і вже виходять на передній план при оцінці перспектив і ризиків компаній. В Україні бізнес ще на початку цього шляху, він тільки вчиться вибудовувати системні підходи до питань сталого розвитку.

Чому сталий розвиток важливо для України? 

Цілі в галузі сталого розвитку (Цур), розроблені ООН, є в першу чергу комплексну узгоджену програму, покликану допомогти у вирішенні основних соціальних, екологічних і економічних проблем людства. 

Якщо основна мета компанії перегукується з одного або більше з 17 цур ООН, то це дає їй можливість чітко і відповідно до загальновизнаних стандартів позначити свій внесок суспільству і інвесторам.

Питання забруднення водойм, вирубки лісів, відповідального землеробства і якості повітря для України вже коштують не менш гостро, ніж війна на сході.

Чому сталий розвиток важливо для інвесторів і населення? 

Чим якісніше, більш сучасною і розумніше інфраструктура навколо, тим краще і приємніше жити в соціумі. Закриті кордони показали, що можна надовго застрягти в одному місці і хотілося, щоб воно було якомога приємніше. 

Прояви підтримки цур ООН можуть виражатися не тільки в сортуванні сміття і відповідальне споживання. Можна інвестувати в компанії, які відповідають критеріям Цур. 

Навіть якщо 10% українських громадян, які тримають гроші на депозитах, в ОВДП, банківському сейфі або під матрацом, при питанні вибору інструментів для вкладення грошей будуть враховувати вплив їх інвестицій на боротьбу зі зміною клімату / скороченням викидів, то ми побачимо суттєві зрушення в економіці і в екології України.

Як українським інвесторам спробувати impact investments “на смак”?

Зараз при відсутності розвиненого ринку, кращий інструмент – це корпоративні облігації. 

Раніше наша компанія робила випуск корпоративних облігацій, який виявився успішним і затребуваним серед інвесторів.

Зараз впритул підійшли до наступного випуску. А швидше за все, з огляду на інтерес інвесторів, то і серії випусків.   

І якщо при першому випуску (а це був один з перших ринкових випусків корпоративних облігацій за 10 років) наша задача була знову представити ринку цей інструмент і повернути інтерес до нього і віру. То зараз ми хочемо донести інвесторам, що можна орієнтуватися не тільки на ставку прибутковості, але і на той позитивний мультиплікатор, який може призвести інвестиція.

Довгострокове інвестування, доступність якого обмежена в Україні, особливо для малих і середніх підприємств – дасть можливість підприємствам закуповувати енергоефективне обладнання і модернізувати техніку. Зменшувати викиди вихлопних газів, і зменшувати втрати врожаю.

Компанія Еска Капітал вже кілька років вибудовує свою роботу відповідно до принципів сталого розвитку. Інвестуючи не тільки в розвиток дрібного бізнесу, а й сприяючи розвитку місцевих громад. Проявляючи турботу про фінансову грамотність підприємців, розповідаємо як бізнес може надавати позитивний вплив на навколишній світ. Ми допомагаємо екології стати краще , надаючи фінансування на оновлення парку техніки, садимо дерево за кожен підписаний договір лізингу. 

До 2025 року плануємо суттєво зменшити обсяг вихлопів, шляхом вжиття заходів щодо запобігання їх утворення і їх скорочення. 

Сільське господарство є одним з основних секторів, залучених в глобальні дебати про зміну клімату. В Україні понад 80% парку техніки є застарілим і для того, щоб наздогнати Європу, потрібно щорічно інвестувати близько $ 2,5-3 в його модернізацію. Через брак нової техніки наша країна щорічно недолічується понад 6 млн тонн зерна. Додамо сюди проблеми з ефективністю в тваринництві.

Ще одна важлива мета сталого розвитку – гідна робота і економічне зростання. Я вважаю, що меритократия є найкращою філософією в бізнесі. Саме тому співробітники повинні мати рівні можливості кар’єрного росту незважаючи на підлогу / орієнтацію / погляди. Для клієнтів ми забезпечуємо рівний доступ до фінансування, створюючи  робочі місця, забезпечуючи роботу системи соціального захисту за рахунок податків. 

Слід також впроваджувати освітню систему для своїх співробітників, клієнтів і партнерів. Компанія повинна бути зацікавлена ​​в розвитку не тільки свого безпосереднього персоналу, а й тих фахівців, які задіяні в роботі з послугами компанії.

Підтримуючи реалізацію цур, ми зможемо забезпечити стабільну економіку і подальше економічне зростання, який є структурним джерелом фінансових доходів для будь-якого довгострокового інвестора.

Після нашого випуску корпоративних облігацій кілька років тому пішли випуски багатьох компаній (Укрпошта, кілька банків і лізингових компаній, Нова Пошта, торговельна мережа EVA і інші). Сподіваємося, що після цього випуску наших облігацій українські компанії почнуть використовувати хоча б кілька з цілей сталого розвитку.

Таким чином, компанії змогли б принести користь не тільки свого бізнесу, але навколишньому середовищу і суспільству. Єдиний спосіб забезпечити краще майбутнє – працювати над досягненням цур, спираючись на безпрограшну для всіх стратегію. 

Джерело