Українське об’єднання лізингодавців спільно із Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору» провели дослідження ринку медичного обладнання України.

Київ, Україна (12 грудня 2019 р.) – Лізинг медичного обладнання може прискорити реалізацію реформи системи охорони здоров’я в Україні, підвищити ефективність лікування населення і допомогти малим та середнім приватним клінікам та лікарням модернізувати своє діагностичне обладнання. Такий висновок зроблено за результатами дослідження ринку, проведеного спільно Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору» та Українським об’єднанням лізингодавців.

У дослідженні розглядається потенціал ринку медичного обладнання в Україні та визначається його місце в контексті глобальних тенденцій розвитку охорони здоров’я. Зазначається, що завдяки нещодавнім державним реформам в Україні збільшується кількість малих приватних закладів охорони здоров’я, але таким клінікам та лікарням часто не вистачає коштів на модернізацію технології. Більшість з цих закладів провадять діяльність за рахунок власних коштів, не користуючись банківськими кредитами та іншими видами фінансування.

Радник із розвитку лізингового ринку Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Наталія Педос вважає, що «ринок медичного обладнання у наступні п’ять років продовжить зростати як у світі, так і в Україні.  Цей висновок ґрунтується на аналізі світових та українських тенденцій: старіння та збільшення кількості населення; швидкий розвиток інноваційних, але дорогих цифрових технологій; підвищення ролі профілактичної медицини та невеликих клінік. Обсяг українського ринку медичних виробів (медичного обладнання) в 2018 році оцінювався в 405,8 млн. дол. США. Майже 400 млн. дол. з цієї суми припадало на імпорт. Для забезпечення стабільного розвитку цього ринку потрібно фінансування, і оптимальним видом такого фінансування є лізинг».

«Невеликі заклади охорони здоров’я мають спільну проблему, – зазначив Голова Ради директорів Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» Олександр Кощеєв, – а саме: відсутність доступу до фінансування для активного розширення бізнесу. Банківські кредити важко отримати і у них висока вартість, обсяг внутрішнього ринку капіталу невеликий, і вибір інструментів для залучення інвестицій обмежений. Нашим членам варто більше уваги приділити цій ринковій можливості. Ми могли б разом з державою та міжнародними фінансовими установами розробити певні програми для виділення коштів на підтримку лізингу медичного обладнання».

Сергій Джевага, генеральний директор медичного центру «Інго» поділився власними очікуваннями і побажаннями стосовно лізингу з точки зору потенційного споживача лізингових послуг. Він зауважив, що для стрімкого розвитку і масштабування компанії лізинг є одним із найбільш цікавих інструментів.

Олег Мирний, директор компанії «ІнМед Україна», що є офіційним дистриб’ютором Canon Medical Systems наголосив на необхідності більш широкого інформування потенційних клієнтів про можливості і переваги лізингу. Він висловив впевненість у великих перспективах українського ринку медичного обладнання і закликав переймати  досвід інших країн, темпи росту відповідного ринку яких значно перевищують українські, зокрема Польщі.

З текстами досліджень українською та англійською мовою ви можете ознайомитися тут.

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» (УОЛ) створена в 2005 році як добровільний союз  професійних учасників ринку лізингу. Головною метою Асоціації, яка є  неприбутковою організацією, визначено завдання  «сприяти розвитку відкритого і рівнодоступного ринку оперативного і фінансового лізингу в Україні шляхом координації діяльності підприємств, що об’єдналися для захисту спільних інтересів». Сьогодні УОЛ об’єднує 27 компаній, серед яких провідні лізингові компанії та представники суміжних ринків. УОЛ є єдиною професійною асоціацією в галузі, члени якої представляють понад 80% українського ринку фінансового лізингу. Для отримання додаткової інформації про УОЛ, будь ласка, звертайтеся до Марини Масіч, генерального директора, за телефоном: +38 (093) 381 51 00 або електронною поштою: [email protected]. Ви також можете відвідати веб-сайт Асоціації: http://uul.com.ua

USAID підтримує партнерські стосунки з Україною з 1992 року і за цей час Агентство надало допомоги на суму 3 млрд. дол. США.  До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів належного врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. З додатковою інформацію про діяльність USAID в Україні можна ознайомитися на веб-сайті: http://www.usaid.gov/ukraine або на сторінці у фейсбуці: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» підтримує реформування фінансового сектору в Україні та надає технічну допомогу за такими напрямами: споживче кредитування, зміна законодавчої та нормативної бази, доступ до фінансування у небанківському фінансовому секторі, електронні фінанси, а також фінансова інклюзія і захист прав споживачів. З додатковою інформацією про Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» та його діяльність можна ознайомитися на веб-сторінках: http://www.fst-ua.info/en/ та https://www.facebook.com/FSTProject.