Перерахунок вартості об’єкта лізингу у зв’язку з коливанням курсу валют: як відкоригувати зобов’язання з ПДВ?

Вісник “Офіційно про податки” надає інформацію про коригування зобов’язань з ПДФ у випадку коливання курсу валют.

Зважаючи на те, що зміна (коливання) курсу іноземної валюти може призводити до зміни суми компенсації вартості об’єкту фінансового лізингу (якщо це передбачено договором) як у бік збільшення, так і у бік зменшення, то у платника податку — лізингодавця виникає підстава для здійснення коригування податкових зобов’язань з ПДВ та складання на дату фактичної доплати чи повернення коштів розрахунку коригування відповідно до п. 192.1 ст. 192 ПКУ.

Загальний термін позовної давності встановлено статтями 257 ЦКУ та 102 ПКУ тривалістю у три роки (1095 календарних днів). При цьому нормами ПКУ не передбачено винятків щодо визначення терміну позовної давності для розрахунків коригування до податкових накладних, складених за лізинговими операціями.

Отже, розрахунок коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований у ЄРПН у зв’язку із сплином терміну, встановленого статтями 257 ЦКУ та 107 ПКУ.

Таким чином, якщо після сплину 1095 календарних днів з дати виникнення податкових зобов’язань та складання податкових накладних при передачі майна у фінансовий лізинг відбувається зменшення його вартості, розрахунок коригування до таких податкових накладних не може бути зареєстрований в ЄРПН, а підстави для зменшення податкових зобов’язань у лізингодавця відсутні.

При цьому лізингоодержувач  у випадку зменшення компенсації вартості майна, переданого у фінансовий лізинг, зобов’язаний визначити податкові зобов’язання з ПДВ на суму такого зменшення, використовуючи механізм, визначений п. 198.5 ст. 198 ПКУ, та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну податкову накладну.

У разі збільшення суми компенсації вартості майна, переданого у фінансовий лізинг, якщо з дати складання податкової накладної минуло 1095 календарних днів, постачальник зобов’язаний визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на суму такого збільшення. Така зареєстрована в ЄРПН податкова накладна є підставою для включення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту лізингоодержувача.