ОТП Лізинг і Укргазбанк, члени Асоціації лізингодавців України, стали учасникам програми фінансування FinancEast від ЄС

Компанія ОТП Лізинг, член Українського об’єднання лізингодавців оголосила про підписання угоди про фінансування із Німецько-Українським фондом щодо реалізації програми FinancEast, яка фінансується Європейським Союзом через KfW в рамках ініціативи ЄС EU4Business. Ця програма спрямована на відновлення фінансування малих та середніх підприємств (МСП) у підконтрольних районах Донецької і Луганської областей, економічне відновлення Донбасу та підвищення його інвестиційної привабливості.

Для реалізації програми FinancEast Європейський Союз надав Україні грант в розмірі 9,5 млн євро через Німецький банк розвитку KfW. Виконавцем програми виступає Німецько-Український фонд.
«Завдяки цьому гранту Європейський Союз сподівається відновити стійкі кредитні та лізингові операції в регіоні, де банки майже не працювали з 2014 року, підтримуючи стійке економічне та соціальне відновлення і, тим самим, сприяючи миру та примиренню на Сході України», – сказав Фредерік Куне, перший радник, керівник відділу «Місцевий та людський розвиток», Представництва Європейського Союзу в Україні.

Грантові ресурси будуть надаватись МСП у вигляді компенсації до 50% вартості інвестиційних проектів, профінансованих ОТП Лізинг, Укргазбанком, Ощадбанком. Інвестиційні проекти передбачають придбання у лізинг або у кредит сільськогосподарської техніки, обладнання і транспортних засобів, монтаж, будівництво чи реконструкцію приміщень, введення в експлуатацію тощо. Вже з 20 грудня підприємці зможуть звертатися до регіональних відділень фінансових установ-партнерів та отримувати кошти у лізинг чи кредит.

Генеральний директор ОТП Лізинг Андрій Павлушин вже повідомив про намір очолюваної ним компанії профінансувати придбання в лізинг малим бізнесом Донбасу тракторів і вантажівок на 12 мільйонів євро – як перший крок в рамках нової ініціативи.

Крім ОТП Лізинг учасником даної програми став ще один учасник Асоціації лізингодавців України – Укргазбанк.

«Сьогодні ми починаємо активну фазу реалізації програми підтримки FinancEast, яка відкриє підприємцям Донбасу доступ до різноманітних фінансових інструментів, в тому числі кредитування. Це, я переконаний, поліпшить фінансове здоров’я їхніх компаній, підвищить їхню спроможність далі зростати, розвиватися, радувати своїх клієнтів якісними продуктам та послугами», – сказав заступник Міністра фінансів України Юрій Гелетій.

«Національний банк підтримує програми, які можуть допомогти пожвавити кредитування української економіки та бізнесу у східних областях. Наразі ми відзначаємо пожвавлення кредитування, особливо в сегменті малого та середнього бізнесу. Попит на кредити в сегменті МСБ щороку підвищується, тоді як якість обслуговування суттєво вища в порівнянні з позиками іншим бізнес-сегментам. Ми віримо, що цей сегмент стане рушієм для відновлення кредитування і економічного розвитку країни», – зазначила перший заступник Голови Національного банку України Катерина Рожкова.

Більш детально з умовами програми можна ознайомитися на сайті.

Додаткова інформація:

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» створена в 2005 році і є єдиним представником лізингової галузі в усіх органах державної влади та недержавного сектору. Є дійсним членом Європейської Федерації Leaseurope, що єднає в своїх лавах професійні лізингові спільноти 33 країн. До складу Асоціації входять всі провідні лізингові компанії України, які генерують понад 80% лізингового портфелю держави.

Контакти:
+38 044 529 46 90
+38 093 381 51 00
[email protected]
www.uul.com.ua
www.facebook.com/leasingUkraine

Німецько-Український фонд засновано Німецьким державним банком розвитку KfW, Кабінетом Міністрів України та Національним банком України.

EU4Business – це ініціатива ЄС, яка підтримує приватний сектор у країнах Східного партнерства, зокрема в Україні. Її метою є поліпшення бізнес-середовища шляхом надання професійних порад та доступу до фінансування МСП. Підтримка за ініціативою EU4Business надається спільно з іншими організаціями. Ініціатива сприяє зростанню та створенню нових робочих місць.