Асоціація лізингодавців познайомила виробників органічної агропродукції з можливостями та перевагами лізингу

17.12.2019 р. відбувся круглий стіл «Фінансові інструменти для органічного бізнесу». Захід був організований проектом Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) «Аграрні розписки в Україні» та Інформаційним центром «Зелене досьє». У обговоренні взяли участь представники IFC, інших міжнародних організацій, банків, виробників органічної продукції, а також Українського об’єднання лізингодавців (УОЛ).

Зокрема, Іван Єрко, керівник проект «Агро-Фабрика» ОТП банк, розповів про можливості фінансування сільськогосподарського виробництва, а також про свій досвід впровадження аграрних розписок. Сергій Галашевський, директор ТОВ «Органік Стандарт» поділився своїми знаннями стосовно доступу до експортних ринків, які розкривають для виробників додаткові можливості.

Марина Масіч, генеральний директор Асоціації, розповіла учасникам круглого столу про можливості лізингу як інструменту фінансування сільського господарства, у т.ч. виробництва органічної продукції.

«Частка лізингових угод, укладених членами Асоціації складає близько 80% від загальнонаціонального лізингового портфелю. Агротехніка в лізинг займає в ньому близько третини і має стійку тенденцію до зростання.»- повідомила вона.

«Нещодавно компанія «Теком-Лізинг», що є учасником УОЛ, профінансувала придбання за кордоном сучасного технологічного обладнання для швидкої заморозки ягід для компанії «Фруктона –ВН», що свідчить про те, що лізингові інструменти можуть задовольняти потреби малого та середнього бізнесу навіть у вузьких та низько ліквідних сегментах”-, додала директор Асоціації.

Ринок лізингу в Україні активно розвивається впродовж останніх років. Частка сільського господарства в цьому розвитку за активами займає перше місце в розмірі біля 27%, обігнавши частку транспортної галузі, яка склала 22%, – за даними Нацкомфінпослуг за результатами 3 кв. 2019 р.). А темп зростання лізингу в сільському господарстві за 9 місяців 2019 року склав більше 27%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, – вказує джерело. За результатами ж діяльності членів УОЛ за 3 кв. 2019 р., частка їх активів у сільськогосподарській техніці склала 35% проти 42% у автотранспорті.

Крім того, слухачі були ознайомлені європейськими та загальноукраїнськими тенденціями ринку лізингу, а також з засадами діяльності професійного об’єднання лізингодавців.

Довідка:

Органічні продукти – це продукція сталого сільського господарства та/або харчової промисловості, отримана в результаті сертифікованого органічного виробництва, на всіх етапах якого застосовуються природні речовини та процеси.

Аграрна розписка – товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов’язання агровиробника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти. Перші аграрні розписки в Україні були видані в 2015 році на Полтавщині. У 2015-2017 років працював пілотний реєстр аграрних розписок в декількох областях. Із запуском національного Реєстру аграрних розписок на початку 2018 року використання інструменту було поширено на всю територію України.

Контакти:

Проект «Аграрні розписки в Україні»
м. Київ, 01010, Дніпровський узвіз, 1, 3-й поверх
тел. 044 490 6400
факс. 044 490 6420
[email protected]

Асоціація «Українське Об’єднання Лізингодавців» – створена в 2005 році як добровільне об’єднання професійних учасників ринку лізингу. З цього ж року Асоціація входить до складу конфедерації LEASEUROPE зі штаб-квартирою у Брюселі, що об’єднує Асоціації 31 європейської країни. До складу Асоціації входять учасники, які генерують 80% українського лізингового портфелю.

+38 044 529 46 90  
+38 093 381 51 00  
[email protected]
www.uul.com.ua