Аграрні розписки та лізинг: симбіоз фінансових інструментів для підтримки аграріїв

Нещодавно відбулася подія, яка заклала новий вектор розвитку недержавної фінансової підтримки українських аграріїв, поєднуючи аграрні розписки та лізинг.

Міжнародна Фінансова Корпорація (IFC) у партнерстві з Асоціацією «Українське Об’єднання Лізингодавців» (УОЛ) провела семінар для лізингодавців, членів УОЛ.

Семінар мав на меті осягнути всю глибину та можливості застосування аграрних розписок як додаткового платіжного забезпечення при передачі техніки та обладнання для аграріїв в лізинг.

Ринок лізингу в Україні активно розвивається впродовж останніх років. І частка сільського господарства в цьому розвитку  за активами займає перше місце в розмірі 28%, обігнавши частку транспорту, яка склала 25%, – за даними Нацкомфінпослуг за результатами I півріччя 2019 р.). А темп зростання лізингу в сільському господарстві склав 25%, порівняно з I півріччям 2018 р., – вказує джерело. За результатами ж діяльності членів УОЛ у I півріччі 2019 р., частка їх активів у сільському господарстві склала 36% проти 37% у транспорті.

Така динаміка вказує на зростаючий попит на лізинг серед аграріїв. Саме тому виникла необхідність нових можливостей для розвитку лізингу в аграрній сфері, а саме – застосування аграрних розписок в лізингових операціях.

Під час проведеного заходу спеціалісти IFC розкрили методологію наявних та перспективних бізнес-моделей у секторі сільськогосподарської техніки та обладнання з використанням аграрних розписок.

В процесі жвавого обговорення учасники заходу позитивно оцінили залучення аграрних розписок не лише як ефективного інструменту управління ризиками, а й як додаткову ефективну можливість для створення унікальних ринкових пропозицій. В результаті це спростить аграріям доступ до новітньої та високоефективної сільськогосподарської техніки і обладнання.

Отже, очікуємо від лізингодавців нових привабливих лізингових пропозицій, що задіють аграрні розписки. Слідкуйте за нашими новинами, – ми обов’язково повідомимо про такі пропозиції від членів Асоціації.

Довідка:

Аграрна розписка – товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов’язання агровиробника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти. Перші аграрні розписки в Україні були видані в 2015 році на Полтавщині. У 2015-2017 років працював пілотний реєстр аграрних розписок в декількох областях. Із запуском національного Реєстру аграрних розписок на початку 2018 року використання інструменту було поширено на всю територію України.

Контакти:

Проект «Аграрні розписки в Україні»

м. Київ, 01010, Дніпровський узвіз, 1, 3-й поверх
тел. 044 490 6400
факс. 044 490 6420
[email protected]

Асоціація «Українське Об’єднання Лізингодавців» – створена в 2005 році як добровільне об’єднання професійних учасників ринку лізингу. З цього ж року Асоціація входить до складу конфедерації LEASEUROPE зі штаб-квартирою у Брюселі, що об’єднує Асоціації 31 європейської країни. До складу Асоціації входять учасники, які генерують 80% українського лізингового портфелю.

Контакти для ЗМІ:

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців»
+38 044 529 46 90  
+38 093 381 51 00  
[email protected]
www.uul.com.ua