Лев Парцхаладзе: Більше 80% українців не влаштовують існуючі житлові умови

Більшість українців не влаштовують існуючі житлові умови.

Про це заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе повідомив у своєму блозі на LB.ua з посиланням на опитування, проведене на його офіційній сторінці у Facebook.

«Опитування показало, що переважна більшість (більше 80% тих, хто проголосував) хочуть змінити свої житлові умови — придбати власне житло замість орендованого, замінити однокімнатну квартиру на більшу за площею, переїхати від батьків або поміняти «хрущовку» на новобудову», — написав він.

За статистикою близько 50% населення в Україні живе у перенаселеному житлі. Крім того, практично половина всього житлового фонду вже застаріла морально чи фізично, і якісного житла недостатньо. Всього житловий фонд в Україні налічує близько 990 млн кв. метрів. Тобто, в середньому на одного українця припадає 23,3 кв. метрів загальної площі, тоді як у Німеччині рівень забезпечення громадян житлом становить 41 кв. метр, у Великобританії — 44 кв. метри. «З урахуванням заміни застарілого житла на якісне та з огляду на європейські тенденції будівництва за кількістю квадратних метрів на людину, в Україні потрібно побудувати ще мінімум 1 млрд квадратних метрів нового житла», — підкреслив Лев Парцхаладзе.

Але головними факторами для реального попиту на придбання житла, за його словами, мають стати підвищення реальних доходів громадян, працюючі механізми іпотечного кредитування, а також виконання державою соціальної функції щодо забезпечення населення доступним житлом. «Одним з таких дієвих механізмів я бачу лізинг і дуже сподіваюся, що ця програма реально запрацює. Лізингове житло збільшить реальний, а не відкладений попит на квартири. Також позитивно вплине на попит врегулювання орендного ринку житла і введення механізмів державної оренди», — додав заступник міністра.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України зараз працює над розробкою законопроектів щодо врегулювання ринку орендного житла та реконструкції кварталів застарілого житлового фонду.