Ілта: 25 тисяч покупців за 25 років

25-тисячний покупець придбав автомобіль PEUGEOT 301 у офіційного імпортера французькоє марки в Україні ТОВ «ІЛТА».

У середині минулого року ТОВ «ІЛТА» виповнилося 25 років, а 26 січня 25-тисячний покупець придбав автомобіль PEUGEOT 301.

Сергій Міщенко, один із засновників і голова товариства «ІЛТА», передав володарю нового автомобіля ключі, подарунки і безстроковий сертифікат на 25%-ву знижку на всі види обслуговування автомобіля.

Компанія «ІЛТА» – ровесниця незалежної України, стояла біля витоків галузі та зробила значний внесок у формування і розвиток автомобільного ринку країни. На сьогодні «ІЛТА» впевнено посідає провідне місце у своєму сегменті: у 1992 році ТОВ «ІЛТА» стала офіційним імпортером автомобілів PEUGEOT в Україні. Протягом 18 років компанія розвивала європейські стандарти продажу та обслуговування автомобілів на території України, а потім стала офіційним дилером PEUGEOT в м. Києві і області.

За цей час річний обсяг зріс з 70 авто, протягом першого року діяльності, до 2500 автомобілів в передкризовому 2008 році. Сьогодні «ІЛТА» – найбільший дилер PEUGEOT в Києві і області. Про ситуацію на ринку, перспективи і плани розвитку, секрети бізнес-моделі компанії, трансформацію, команду і нові напрямки розповів Сергій Міщенко, голова ТОВ «ІЛТА».

Зростання автомобільного ринку та плани на 2018 рік

2017 року відбулося зростання ринку автомобільного ринку в Україні. На 2018 рік аналітики прогнозують подальше зростання ринку від 20 до 30%, що виведе її на рівень 110-120 тисяч машин.
У бізнес-плані компанії ІЛТА на 2018 рік закладено зростання продажів на 30-40%. За підсумками січня ми бачимо, що намітилося пожвавлення на ринку – саме з продажу нових автомобілів. Факторами підвищення попиту на нові автомобілі в 2018 році стануть: економічне зростання, яке передбачає більшість аналітиків, впевненість у майбутньому – як у бізнес-середовищі, так і серед споживачів. Всі ці фактори плюс кредитування купівлі автомобілів з боку банків призведе до того, що український ринок збільшиться на 20-30%. При цьому ми плануємо зростати швидше за ринок – на 30-40%.

Трансформації, виклики та шляхи їх подолання

Ми пережили серйозну трансформацію в останнє десятиліття. Вже після 2008 року в Україну прийшов концерн PEUGEOT, створив власного імпортера, а компанія «ІЛТА», яка до цього була 18 років імпортером і відповідала за продажі на всій території України, стала просто дилером в місті Київ. Нам коштувало великих зусиль перебудувати весь бізнес, але ми це зробили і до 2013-2014 років вже сформували стійкий і готовий швидко реагувати на зміни бізнес. Це і допомогло вижити в складних умовах падіння продажів кризового періоду 2014-2015 років.

Другий важливий, специфічний для нашої компанії фактор – ми вже понад 15 років займаємося не тільки продажем і обслуговуванням, але і лізингом автомобілів. Як лізингова компанія ми працюємо з усіма брендами, тобто все визначається бажанням клієнта, якщо він хоче конкретний бренд – ми купуємо, передаємо в лізинг, обслуговуємо і робимо все для того, щоб автомобіль виконував свої комерційні функції. Тим самим ми знімаємо питання з керівництва компанії – не треба тримати свої автопарки, спеціальний штат співробітників. Саме завдяки лізингу ми змогли утриматися на ринку. Коли настала чергова криза, багато автопарків, які були вже в лізингу, продовжували працювати і приносити нам дохід. Це і була «подушка», яка тримала нас. Багато великих компаній, розуміючи, що вони не можуть купити, поміняти машини, продовжували контракти з нами на рік-два, забезпечуючи нам стабільний дохід – в цьому і був секрет успіху, якщо говорити про бізнес-модель ТОВ «ІЛТА».
років для компанії «ІЛТА».

Досвід і майбутнє

25 років тому ми створювали компанію «ІЛТА» з іноземними партнерами, які розвивали бізнес тут, в Україні. Автопродаж – це була частина багатогалузевого бізнесу групи «ІЛТА», яка в той час активно розвивалася у кількох напрямах. Пізніше «ІЛТА» зосередилася на автомобільному напрямі, який став для нас основним. Коли минулого року нам виповнилося 25 років, ми дійсно усвідомили, що пройдено непростий шлях, через кілька криз, через зміну соціально-економічної ситуації в Україні. Ми почали бізнес, коли наша країна стала незалежною, а сьогодні Україна відзначила 25 років, як і наша компанія, що саме по собі дуже знаково.

25 років – це величезний накопичений досвід, це команда професіоналів. За ці роки з компанії «ІЛТА» виросли 4-5 керівників великих лізингових і прокатних компаній України. Вони всі пройшли нашу школу.

Ми знаємо, що в компанії завжди був дух згуртованої командної гри, ми називаємо це родина «ІЛТА». Сьогодні ми почуваємося впевнено, тому що як команда, як бізнес-модель і як колектив зі своїми традиціями корпоративної культури ми налаштовані на розвиток. Сьогодні ми впевнені, що не тільки впораємося з труднощами, але і будемо розвиватися і перемагати.

Перспективи. Інновації

Сьогодні ми вже обговорюємо кілька нових цікавих проектів, тому що відчуваємо пожвавлення на ринку. За минулий рік нам вдалося налагодити відносини з кількома банками, що активно розвиваються. Банки готові працювати з компанією «ІЛТА», тому що вони знають кредитну історію компанії, тому що в сфері кредитування, лізингу та продажу авто вони знайшли для себе професіонала, в якому точно не помиляться.

Наступного року ми плануємо розвивати кілька нових напрямків – лізинг (не тільки автомобілів), каршерінг, оренду автомобілів та ін. Про всі наші плани ми обов’язково розповімо найближчим часом.