Круглий стіл у ВР на підтримку законопроекту «Про фінансовий лізинг»

9 червня в стінах Комітетів Верховної Ради відбувся круглий стіл, організований Асоціацією лізингодавців України за підтримки Комітету ВР з питань фінансової політики і банківської діяльності та Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору”. Подія була присвячена темі розвитку лізингу в Україні та, зокрема, зареєстрованому раніше законопроекту “Про фінансовий лізинг”.
Модератором заходу виступив перший заступник Комітету та один з авторів нормативного акту – Довбенко Михайло Володимирович, який і доповів присутнім основні новели майбутнього закону. Вступне слово зробив співавтор – Голова Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва.
Обидва відповідачі відзначили надзвичайно важливу роль лізингу в розбудові економіки, оновленню основних фондів, зношеність яких сягає 80%, впровадження інновацій, конкурентоздатності країни на світових ринках. Констатуючи відсутність реального банківського кредитування бізнесу при значній потребі в інвестиціях, спікери назвали лізингові інструменти справжньою панацеєю в поточній ситуації. І потенціал для його розвитку в Україні надзвичайно великий – рівень проникнення лізингу в капітальні інвестиції коливається в Європі в межах 40-60%, на вітчизняних теренах – в межах 3-4 відсотків. Тож законопроект №6395 є надзвичайно своєчасним і критично важливим.
Керівник Проекту “Трансформація фінансового сектору” Роберт Бонд також наголосив на важливості створення сучасної нормативної бази для активізації лізингового ринку та поінформував, що лізинг буде одним з пріоритетів Проекту на весь період його діяльності.
Крім того, в круглому столі також взяли участь Голова Нацкомфінпослуг Ігор Пашко, директор Асоціації лізингодавців України Марина Масіч та керівник Проекту “Підтримка аграрного і сільського розвитку” Микола Гриценко. В обговоренні теми приймали участь представники лізингових компаній та реального сектору економіки.
Всі учасники погодилися з тим, що законопроект «Про фінансовий лізинг» буде лише першим кроком на шляху створення передумов для справжнього лізингового прориву, і що в найближчому майбутньому є необхідність у створенні системи стимулюючих і заохочувальних норм для розвитку цього інструменту.